Educația sexuală se va face la Bibliotecă

1
1406


Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” a dat, ieri, startul proiectului „Teen@ge – iluzii și realități”, un proiect inedit, primul de acest fel la nivel național. Scopul acestuia este creșterea nivelului de informare cu privire la educația sexuală, în contextul dezvoltării personale armonioase a adolescenților. Pentru început, vor beneficia de experiența specialiștilor în domeniu, colaboratori în proiect, 75 de adolescenți cu vârsta între 12 și 18 ani din Focșani, Mărășești, Boghești, Broșteni și Homocea.

   În cadrul work-shop-urilor ce vor fi organizate la nivelul Bibliotecii Județene și ale bibliotecilor din Mărășești, Broșteni, Boghești și Homocea, partenere, se va urmări atingerea unor obiective specifice precum: înțelegerea procesului de dezvoltare a identității în adolescență, îmbunătățirea relației părinte – adolescent, precum și îmbogățirea cunoștințelor adolescenților în domeniul educației sexuale. Proiectul a fost câștigat la Concursul „Idei de 15000+lei”, din cadrul Programului Biblionet și este finanțat de IREX. „Dorim să înțelegem deopotrivă cu tinerii că, deși se spune că adolescența e o perioadă plină de riscuri, totuși e o vârstă frumoasă. Acum te poți cunoaște cu adevărat și, cunoscându-te, poți să îți asumi proiectele viitoare care te vor defini ca și personalitate. Totodată, e binecunoscut că incidența sarcinilor nedorite la adolescente e destul de mare, asta și pentru că educația sexuală e un subiect tabu în continuare. Din păcate, mijloacele de informare existente nu sunt întotdeauna sigure, motiv pentru care, cu sprijinul medicilor specialiști care s-au alăturat proiectului nostru, adolescenții vor beneficia de informații concrete”, a declarat Adrian Èšiglea, coordonatorul proiectului.
   Doctorul Cătălin Groza, medic primar medicină generală, sexologie și sănătate reproducerii a atras atenția asupra reticenței profesorilor și părinților în a vorbi despre  probleme sexuale, precum și asupra faptului că educația sexuală nu înseamnă neapărat a face sex. „Lucrez de 20 de ani în planificare familială și în fiecare toamnă, merg și țin lecții de educație sexuală în școli. Din păcate, n-a fost niciun an în care să fiu invitat mai mult de o dată pentru a ține astfel de lecții. Asta și pentru că încă există concepția părinților că la școală, copiii trebuie să învețe carte, nu sex. Ei nu înțeleg că educația sexuală nu înseamnă neapărat a face sex. Informațiile pe care tinerii le iau de pe Internet, de prin reviste sau din cine știe ce alte surse sunt de cele mai multe ori eronate, tinerii le iau cum le văd, nu le interpretează, nu are cine să le explice și uite așa apar sarcinile nedorite, copii părăsiți prin maternități, tineri ce contactează boli cu transmitere sexuală și toată lumea se întreabă cum e posibil. Cum? Tocmai pentru că nu facem educație sexuală, se pune un accent extrem de redus pe acest aspect și multă lume nu înțelege ce înseamnă asta. E foarte frumos că în școală se face religie, educație rutieră și altele, dar mai puțin educație sexuală… Din păcate mai suntem doar doi medici în județ care ne ocupăm cu așa ceva, dar nu putem intra în școli dacă nu suntem invitați. De aceea, acest proiect este extrem de binevenit, iar dacă întrunirile vor continua, sigur va fi făcut un pas înainte în domeniul educației sexuale”, a explicat medicul Groza.

Răspunsuri pentru problemele adolescenților

   La lansarea proiectului au participat, ieri, primarii din Homocea și Broșteni, bibliotecarii ce formează echipa de lucru, adolescenți din grupul țintă precum și partenerii Bibliotecii Județene: doctorul Cătălin Groza, Doina Chiriac, medic specialist din partea Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vrancea, Monica Manolache, comisar din cadrul Serviciului de Analiză a Criminalității al IPJ și Diana Gurbeț, asistent medical planning familial. Toți aceștia vor încerca, pe tot parcursul derulării proiectului, și anume până pe 30 martie 2013, să răspundă la întrebările adolescenților și să le dea informații noi, pertinente și constructive. Din păcate, din partea Inspectoratului Școlar Județean nu a venit, ieri, nimeni…
   Una dintre adolescentele prezente la eveniment a fost de părere că proiectul este extrem de util, „pentru că majoritatea tinerilor provin din familii în care discuțiile despre sex sunt tabu. Consider că trebuie să trecem peste aceste prejudecăți, pentru că e un aspect ce face parte din viața noastră”. În cadrul work-shop-urilor ce se vor organiza în cadrul acestui proiect, cu tinerii din cele cinci localități, vor fi dezbătute și teme precum: modul în care tânărul își formează identitatea; influența pe care o are grupul de aparteneță al tânărului asupra dezvoltării identității lui; influența mass-media și a adulților asupra modului în care tânărul își formează imaginea pe care o are despre sine și așteptările lui cu privire la ce va deveni; avantajele și dezavantajele celor trei stiluri de educație: dictatorial, permisiv și autoritar; modalitățile de soluționare a posibilelor conflicte dintre părinți și copii; îndrumarea părinților de către tinerii beneficiari ai proiectului în crearea de conturi pe facebook și utilizarea acestora.
   Totodată, adolescenții vor afla de la specialiști despre anatomia sexuală, implicațiile fizice și emoționale ale începerii vieții sexuale, precum și despre mijloacele de contracepție folosite în scopul evitării bolilor cu transmitere sexuală și a sarcinilor nedorite. „La finalul proiectului se vor realiza un film documentar pe tema «Dezvoltarea personalității adolescentului» și o broșură cu informații de specialitate privind dezvoltarea personală și educația sexuală a adolescenților. Acestea vor ajunge în toate bibliotecile din județ și vor fi educative și utile pentru organizarea unor activități cu teme similare”, a spus bibliotecarul Nicoleta Oprișan, membră în echipa de proiect.

Ce înseamnă educația sexuală

   Adulții care încă mai consideră că discuțiile despre sex cu copiii și tinerii sunt tabu, ar trebui să știe că, ignorând acest aspect, nu fac decât să se păcălească pe ei înșiși și să-i expună pe aceștia la o curiozitate periculoasă. Că vor sau nu părinții, e bine știut că adolescenții devin activi sexual de la vârste destul de fragede, iar ignoranța în materie de sex îi duce pe unii în situația în care prima experiență sexuală să fie un adevărat dezastru fizic și emoțional. Ba mai mult, se pot „căptuși” cu boli cu transmitere sexuală sau cu sarcini nedorite… Specialiștii în psihologia copilului atrag atenția că părinții trebuie să răspundă întrebărilor copiilor legate de sexualitate în funcție de stadiul lor de dezvoltare și capacității de înțelegere. Copiii, adolescenții care simt conexiunea cu părinții, vor fi mai deschiși în ce privește discuțiile cu aceștia, chiar și despre sex, și vor evita începerea vieții sexuale de la o vârstă fragedă.
   Părinții și cadrele didactice trebuie să înțeleagă că educația sexuală face parte din lecțiile de viață necesare oricărui individ. Și că educația sexuală cuprinde informații nu doar despre actul sexual propriu zis, ci și despre anatomia sexuală, reproducere, sănătatea sexuală și a reproducerii, relațiile emoționale, abstinență, contracepție, drepturile și responsabilitățile sexuale, precum și despre diverse aspecte ale comportamentului sexual uman.
   Educația sexuală ține de viața și sănătatea fiecărui om, pentru că sexualitatea apare încă de la naștere. Ea este necesară atât preșcolarilor și școlarilor, cât și adolescenților, având în vedere gradul tot mai ridicat de expunere la informații despre sex în școli și printre colegii de aceeași vârstă. Informațiile despre ambele sexe, precise și corecte, acordate conform vârstei și capacității de înțelegere vor clarifica anumite aspecte, întrebări, curiozități pe care în mod natural, și le pune orice copil, orice adolescent. Nu se poate ignora faptul că ei sunt conștienți de propria sexualitate, iar părinții ar trebui să fie pregătiți să le răspundă. Acest lucru este mult mai simplu dacă aceștia au abilitatea de a-și dezvolta încă de timpuriu o relație de prietenie și comunicare cu copilul lor, precum și o atitudine pozitivă față de sex. Conform unor studii, copiii bine informați în legătură cu anatomia masculină și feminină vor suporta mult mai ușor schimbările fizice și emoționale din timpul pubertății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here