Delicioasa zacuscă de ghebe va lipsi din cămări

0
4002


   Sătenii de la Valea Râmnicului se plâng că anul acesta nu au mai găsit ghebe, din cauza secetei. Doar cei mai norocoși au dat de câte o tufă ascunsă la rădăcina stejarilor. În piață, ghebele de cultură se vând cu 20 de lei kilogramul.

   Mult apreciată zacuscă de ghebe, pregătită de cele mai pricepute bucătărese, va lipsi anul acesta din multe cămări. Cei mai mulți săteni de pe Valea Rîmnicului și nu numai se plăng că anul acesta, seceta a făcut ca ghebele să dispară de prin păduri. Dacă în anii trecuți tarabele erau pline de ghebe care se vindeau și cu 4 lei kilogramul, anul acesta se vând doar ghebe de cultură la prețuri piperate de 20 de lei kilogramul. „Nu prea s-au făcut ghebe anul acesta. Însă au fost și oameni de la noi care au găsit. Am înțeles că au fost pe la Poiana Stoichii înspre Nereju, că acolo sunt niște zone mai umede. Dacă nu au reavăn, ghebele nu ies. Cum anul ăsta nu au fost ploi mai deloc, nu prea ai de unde să le aduni. Noi am fost duminică toată ziua după ele și am găsit spre Pleși vreo 20 de ghebe, atât. Am mai auzit de la lume că s-ar mai fi făcut pe la Ursoaia și pe Groapă, dar nu am ajuns noi prin părțile alea. Dacă o da o buricică de ploaie e posibil să se facă, dacă o veni frigul mai devreme s-a dus cu ghebele anul asta”, a spus Măriuța, o femeie de la Vintileasca.
   Cum pentru zacuscă este nevoie de cel puțin 5 kilograme de ghebe. cei care se hotărăsc să cumpere cantitatea necesară din piață trebuie să facă un efort financiar considerabil. „La noi a fost secetă și nu a ieșit nicio gheabă, măcar să o văd așa de frumusețe. Ultima dată când am fost la adunat de ghebe a fost acum doi ani, de atunci nici că nu am mai văzut sămânță de așa ceva. Totul e de la ploaie, dacă nu dă un strop de apă, nu se fac nici măcar să le vezi. Dacă dă ploaie și este cald, după accea or să iasă, numai să nu vină frigul, că nu se mai fac. Eu zic că nu se compară la gust cu nici un fel de altă ciupercă ce crește prin pădure pe la noi. Mai sunt buni și hribii de fag și de stejar, însă nici din ăia nu am văzut”, a spus Creața Busuioc.

Ghebe uscate la dogoarea focului, pregătite pentru iarnă

   Odată cu ghebele au dispărut și celelalte ciuperci de pădure cu un gust inconfundabil, care pentru mulți dintre noi readuc în memorie imaginea bunicii, care pregătea toamna hribi uscați înșirați pe ață. În zilele din Postul Crăciunului hribii erau scoși, înmuiați în apă de seara, iar a doua zi erau fie făcuți cu usturoi fie se pregătea pilaf cu hribi.
   Unele femei foloseau același sistem de conservare și pentru ghebe. „Eu am învățat de la mama mea cum se pun ghebele pentru iarnă. Nu se știau pe vremea aia o mie și una de rețete, ci lucurile erau simple. Se adunau ghebele mai mititele, sau boboci cum le spuneam noi, și se puneau pe o ață mai trainică. Se înșirau pe ață cu acul, apoi se puneau pe lângă soba de cărămidă cu plită și se țineau acolo până se uscau. Când erau uscate de tot de la dogoarea de căldură, se dădeau jos și împachetam în niște ziare fiecare șir de ghebe în parte. Le băgam apoi în niște traiste din ale de cârpă și aveam toată iarna. Când voiam să facem ceva mâncare din ghebe, la scoteam de acolo le spălam și apoi le țineam la înmoi de seara până dimineața, după care le preparam după cum voiam”, a spus Vetuța Sfetan, din satul Motnău.
   Pe vremuri, mulți dintre săteni câștigau ceva bănuți care îi ajutau să procure lemne pentru iarnă. O parte dintre ei le vindeau ocoalelor silvice din zonă și apoi ajungeau la fabricile de conserve sau le export. „Bărbatul meu lucra la Ocolul Silvic din Dumitrești și aveau plan de ghebe. Cu ani în urmă adunam cu sacii și le puneam la saramură la butoi, însă de vreo câțiva ani nici să le gustăm nu am mai găsit. Totul se trage de la ploaie, dacă e un an ploios se fac și ghebele, dacă nu, nu ies nici să le uzi. Din bătrâni știam mai multe rețete de conservare a ghebelor pentru iarnă, însă eu am învațat-o pe cea de la ocol. După ce sunt adunate ghebele și aduse acasă se mai curăță încă odată. Apoi se pun la fiert și se țin acolo câteva minute până ce se opăresc un pic, se scot, se bagă în apă rece să se mai spele o dată și se pun un pic să se mai scurgă din zeamă, însă nu prea mult. Apoi, dacă ai multe și vrei să le pui la sac de plastic se procedează în felul următor: se pun un strat de ghebe, unul de sare de vreun centimetru și tot așa, până când se umble blidul sau sacul în care le pui. Când vrei să le faci mâncare, le pui de cu seara la apă să se desăreze și până dimineața iese toată saramura din ele. Sunt de o bunătate rară, ai impresia că atunci le-ai cules”, a spus Mioara, din Dumitrești.
   Oamenii se plâng că dacă seceta va continua și anul viitor bunătățile pregătite din ghebe și ciupercile de pădure vor rămâne doar o amintire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here