Tineri și vârstnici cu handicap, față în față cu calculatorul

0
532


   Vârstnicii rezidenți în Centrul de Îngrijire și Asistență (CIA) Măicănești și tinerii cu handicap din centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihici (CRRN) Cotești vor începe cursurile de inițiere în lucrul cu computerul, ca urmare a câștigării de către Direcția generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea a două proiecte în acest sens. 
   Potrivit celor declarate de Nina Sterian, din cadul Direcției pentru Protecția Persoanelor Adulte cu Handicap (DPPAH), prin aceste proiecte, intitulate „Senior IT” și „Tânărul și calculatorul”, se urmărește formarea abilităților digitale ca formă de terapie de recuperare. „De instruirea beneficiarilor acestor cursuri se va ocupa personalul din centre care are competențe în IT. Mai exact, seniorii de la CIA Măicănești vor fi îndrumați de un asistent social, un psiholog și un educator, iar tinerii din CRRN Cotești, de asemenea de psiholog și educator. Se va lucra în subgrupe de câte maxim cinci beneficiari, care vor fi selecționați în funcție de abilități și afinități. Ambele proiecte vor demara pe 12 octombrie a.c., când vor sosi calculatoarele, și se vor derula pe o perioadă de un an. Ne-am propus să facem câte zece cursuri lunar, ceea ce înseamnă că se va lucra cu fiecare grupă de câte două, trei ori pe săptămână”, a declarat Nina Sterian.
   Proiectul „Senior IT” își propune dotarea unui spațiu de 56 de metri pătrați cu patru calculatoare, astfel încât 60 de vârstnici instituționalizați în CIA Măicănești să poată învăța cum să caute pe internet, cum să colecteze informația, să comunice prin poșta electronică, să proceseze un mic text și să comunice online cu persoane aflate la distanță. Acest proiect are ca obiective formarea deprinderilor digitale a seniorilor cu handicap instituționalizați, precum și stimularea autonomiei lor, prin acces la resursele informatice, în vederea integrării lor sociale. „Implementarea acestor obiective apare din dorința vârstnicilor de a obține informații de pe net: să citescă ziarele, să vizioneze filme, etc., cât și din cauza faptului că DGASPC nu are resursele financiare necesare achiziționării echipamentelor. Proiectul aduce un plus de valoare prin faptul că vârstnicii vor acumula competențe digitale, ceea ce le facilitează o mai bună integrare socială”, a explicat Nina Sterian.
   Cel de-al doilea proiect câștigat de DGASPC Vrancea, „Tânărul și calculatorul”, se adresează unui grup de 25 de tineri cu handicap mental instituționalizați, cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, din CRRN Cotești, care nu au folosit niciodată un computer. „Prin dotarea unui spațiu destinat socializării, aceștia vor învăța cum să utilizeze calculatorul și cum să navigheze pe internet. Activitățile de învățare sunt astfel organizate încât totul să pară o joacă. Ei vor învăța să asculte muzică, să vizioneze filme, dar vor folosi și softuri interactive ca metodă de recuperare a restantului funcțional. Intenția este ca în procesul integrării lor sociale, calculatorul să le devină un real partener”, a detaliat Nina Sterian.
   Proiectele au fost câștigate în cadrul celei de-a doua sesiuni a programului de donații IT, lansat de Asociația Ateliere fără Frontiere, destinat ONG-urilor, școlilor, liceelor, grădinițelor, muzeelor, bibliotecilor de stat cât și instituțiilor sociale. Ghidul a avut ca domenii eligibile, educația prin acces la IT@C și integrarea/reintegrarea – stimularea autonomiei persoanelor asistate, prin acces la IT/C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here