Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Raportul care distruge mitul maşinilor electrice


   Mașinile electrice poluează mai mult decât cele pe benzină sau motorină, arată un studiu prezentat de BBC News. Universitatea Norvegiană de Åžtiință și Tehnologie a descoperit că nivelul gazelor cu efect de seră a crescut foarte mult din cauza cărbunilor utilizați la producerea electricității.
Fabricile de mașini electrice eliberează mai multe gaze toxice decât fabricile de mașini convenționale, arată același studiu. „Producerea mașinilor electrice s-a dovedit a fi mai dăunătoare mediului decât producerea celor pe benzină sau motorină”, a declarat profesorul Anders Hammer Stromman. „Potențialul de a accelera încălzirea globală este de două ori mai mare în cazul producerii vehiculelor electrice” a adăugat cercetătorul.
   Producerea bateriilor și a motoarelor electrice necesită utilizarea unor materiale toxice precum nichelul, cuprul și aluminiul. Potrivit studiului, mașinile electrice sunt dăunătoare mediului chiar înainte de a ajunge să circule pe străzi. În cazul în care aceste autovehivule ar fi alimentate cu electricitate produsă din surse electrice cu emisii reduse de carbon, atunci într-adevăr ar putea oferi „potențialul de reducere substanțială a emisiilor de gaze de seră”, se mai arată în raport. „Este contraproductivă promovarea mașinilor electrice în regiunile în care electricitatea este obținută în mare parte din lignit sau cărbune”.
   În Europa, zonă a lumii în care electricitatea este obținută în moduri variate, mașinile electrice pot oferi beneficii mediului înconjurător, în comparație cu mașinile cu motoare cu ardere internă. Mașinile electrice alimentate de electricitatea europeană oferă o scădere cu până la 24% în ceea ce privește potențialul lor de accelerare a încălzirii globale.
   Cu cât un autovehicul electric este folosit mai mult, cu atât mai ridicate sunt beneficiile pe care le aduce mediului. „În cazul în care doriți să achiziționați o mașină electrică, trebuie mai întâi să localizați sursa de electricitate și apoi să analizați cu atenție data de garanție a bateriei” a mai declarat profesorul Stromman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?