Oamenii de știință au enunțat formula cu șansele fiecărei femei de a rămâne gravidă. Aceasta combină informații despre scăderea fertilității odată cu vârsta împreună cu timpul de încercare de a forma o familie. De exemplu, cercetătorii au stabilit că o femeie sănătoasă de 25 de ani, care a încercat să rămână gravidă în ultimele șase luni, are 15 la sută șanse să fie gravidă în următoarea lună.
La 30 de ani, șansele scad la 13 la sută, iar la 35 de ani, acestea ajung să fie sub 10 la sută. O femeie de 40 de ani care a încercat să rămână gravidă în ultimele șase luni are cinci la sută șanse să i se îndeplinească visul în următoarea lună. Calculele indică faptul că o femeie de 25 de ani care a încercat să aibă un copil în ultimele 13 luni are sub 10 la sută șanse să rămână gravidă.
Conform cercetătorilor, cei care vor să-și întemeieze o familie ar trebui să aibă un an de încercări până să apeleze la ajutorul doctorului, dar acest lucru este influențat și de vârsta lor. Profesorul Geraldine Hartshorne a dat câteva sfaturi cuplurilor care vor să aibă un copil. „Oamenii sunt jenați și supărați și nu vor să apeleze la doctor. Bărbații de obicei sunt și mai reticenți. Cu cât timpul trece și cei doi încearcă să-și întemeieze o familie încep să fie stresați și afectați iar aceste lucruri îi influențează negativ și nu își mai doresc să facă sex. E greu să accepți că ai o problemă și îți trebuie sfatul medicului, așa că acest studiu îți poate spune atunci când trebuie să te îngrijorezi”, a spus ea despre cercetarea oamenilor de știință de la Universitatea Warwick și de la Åcoala Economică din Londra.
Ea a menționat că există riscul de probleme de sănătate pentru copil dacă timpul de încercare de a avea unul este mare. Geraldine Hartshorne a precizat că „fumatul sau faptul că ai probleme cu greutatea” nu sunt factori negativi determinanți în conceperea unui copil, dar „un stil de viață sănătos crește șansele ca sănătatea copilului să fie bună”.