Arheologii au găsit în Austria rămășițele unei femei care contrazic părerile oamenilor de știință de până acum privind diviziunea muncii. Scheletul este al unei femei care avea între 45 și 60 de ani atunci când a murit. Corpul femeii datează din Epoca Bronzului iar pe locul în care a fost îngropată au fost găsite unelte care demonstrează că aceasta era un muncitor cu metale. O nicovală, ciocane și mai multe podoabe mici pentru rochie au fost găsite lângă corpul femeii.
Oamenii de știință consideră că obiectele găsite lângă femeie confirmă că aceasta muncea cu metale, prima dovadă că femeile aveau astfel de îndeletniciri cu mii de ani în urmă. Femeia ar fi trăit în Epoca Bronzului, care a început cu mai bine de 5.000 de ani în urmă și care a marcat prima perioadă în care metalele erau folosite cu regularitate în fabricarea de unelte și arme.
Directorul departamentului preistoric al Muzeului de Istorie Antică Austrian, Ernst Lauermann, a precizat concluziile descoperirii. „Era normal în perioada respectivă ca o persoană să fie îngropată cu obiectele pe care le folosea zilnic”. Alte 14 morminte găsite la Geitzendorf sunt cercetate de oamenii de știință ai muzeului.
Totuși, oamenii de știință britanici s-au declarați circumspecți privind concluziile austriecilor. „Nu ar trebui să presupunem că există o relație directă. Poate că tatăl ei lucra cu metalele sau poate chiar ea lucra”, a spus Sue Hamilton de la Colegiul Universitar Londonez.
Åi Mike Pitts, editor al revistei britanice Arheologia, este pesimist privind descoperirea. „Câteodată obiectele relaționează cu meseria celui îngropat, dar mai pot fi acolo și pentru că așa arăta bine mormântul în opinia rudelor și nu aparțineau neapărat decedatului”, a spus el.