Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

GALERIE FOTO: Primarul Moscu a cerut sprijinul ministrului Educaţiei pentru finalizarea lucrărilor la şcolile Bonţeşti şi Dălhăuţi


   Primarul comunei Cîrligele, Åžtefan Moscu, a solicitat sprijinul ministrului Ecaterina Andronescu, astfel încât Ministerul Educației să aloce fonduri pentru continuarea lucrărilor de reabilitare a școlilor din Bonțești și Dălhăuți. Moscu a declarat că aceste unități au intrat într-un program de reabilitare în 2007, iar în cinci ani de zile au fost executate doar 18% din lucrările necesare, adăugând că acest lucru a fost cauzat de „incompetența guvernelor pedeliste”. Din aceste motive, cele două școli au fost transformate din școli cu clasele I-VIII în școli cu clasele I-IV, în care elevii învață simultan, într-o singură clasă.

   Primarul comunei Cîrligele, Åžtefan Moscu, a solicitat sprijinul ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, pentru ca Ministerul Educației să aloce fonduri pentru continuarea lucrărilor de reabilitare a școlilor din Bonțești și Dălhăuți. Edilul i-a spus ministrului că unitățile de învățământ au intrat într-un  program de reabilitare în 2007, an în care au și demarat lucrările, însă după ce la putere a venit PDL, alocațiile financiare la cele două școli au fost sistate.
   Unitățile se află și în acest moment în stadiul de șantier în ciuda demersurilor făcute de autoritățile locale, dar și de directorul coordonator al școlilor din Cîrligele. „Cele două școli se află în imposibilitatea de a putea primi elevii deoarece au intrat în reabilitare în 2007, iar lucrările nu au fost finalizate nici până astăzi. Motivul invocat mereu a fost lipsa banilor pentru continuarea lucrărilor. De aceea am rugat-o pe doamna ministru să găsească o soluție să aloce resurse financiare pentru finalizarea lucrărilor la cele două școli. Doamna Andronescu a promis că anul viitor va aloca bani pentru continuarea și finalizarea lucrărilor la aceste școli”, a afirmat Åžtefan Moscu.
   Edilul șef din Cîrligele a mai arătat că lăsarea celor două școli în paragină, fără bani pentru reabilitare, arată cât de mari au fost dezinteresul și incompetența guvernelor pedeliste. „Guvernele pedeliste au refuzat să aloce bani pentru terminarea lucrărilor la cele două școli. Guvernele pedeliste au alocat bani numai pe criterii politice, după o formulă pe care tot ei au patentat-o! Adică, dacă erai primar PDL primeai bani cu nemiluita, dacă erai primar PSD nu primeai niciun leu. Aceasta a fost formula după care s-au ghidat guvernările pedeliste fără a ține cont de faptul că cei care suferă cel mai mult sunt românii, iar în cazul nostru suferă niște copii care nu au nicio vină”, a acuzat primarul Åžtefan Moscu.

37 de școli lăsate în paragină de fosta conducere a Ministerului Educației

   În anul 2011, Ministerul Educației nu a alocat nici un ban pentru plata lucrărilor de modernizare din școli. Asta în condițiile în care constructorii au efectuat lucrări în valoare de peste 6 milioane lei.
Potrivit unei situații comunicate de Inspectoratul Åžcolar Județean Vrancea, până la data de 30 septembrie 2011, constructorii au executat lucrări de reabilitare la 37 de școli, lucrări care nu au fost achitate.
   Cea mai veche datorie datează din 1997 și este de 200.000 lei! Este vorba de Åžcoala cu clasele I – VIII nr.3 (corp B) din Focșani. Alte datorii vechi datează din 2006 după ce pedeliștii au venit la putere. Lucrările au fost executate la Åžcoala din satul Burca, comuna Vidra, unde datoriile acumulate se ridică la suma de 60.000 lei. Åži aici constructorul a avut termen de finalizare a lucrărilor 12 luni, însă nu a reușit să onoreze contractul, din cauză că nu a fost plătit.
   Tot din 2006, au rămas lucrări neexecutate în valoare de 498.000 lei, la școlile din Irești, Vidra, Åžcoala nr.7 din Focșani, Åžcoala nr.4 din Adjud și Åžcoala din Golești.
   Pentru alte 9 unități de învățământ din județ au fost semnate contractele în vederea demarării lucrărilor de reabilitare în anul 2007. În aceste cazuri, sumele acumulate în contul datoriilor către constructori se ridică la 1.890.000 lei. Constructorii au de recuperat bani și pentru lucrări efectuate la campusul Liceului Teoretic „Emil Botta” din Adjud, Åžcoala cu clasele I -VIII Tâmboiești, Åžcoala cu clasele I – VIII Lespezi, comuna Homocea, Åžcoala de Arte și Meserii Homocea și Åžcoala cu clasele I – VIII Muncelu, comuna Străoane.
   De asemenea datorii sunt acumulate și pentru Åžcoala cu clasele I – VIII Ploscuțeni, Åžcoala și Grădinița nr.1 sat Găloiești, comuna Dumitrești, și Åžcoala cu clasele I – VIII din comuna Bălești, Åžcoala din Petrești, comuna Vânători, Åžcoala cu clasele I – VIII Mirceștii Noi, comuna Vânători, Åžcoala cu clasele I – VIII sat Târâtu, comuna Poiana Cristei, Åžcoala cu clasele I – VIII sat Åžerbănești, comuna Corbița, și Åžcoala cu clasele I – IV sat Cerbu, comuna Jitia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?