Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798
Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798

Căderile de obiecte cosmice, printre riscurile care ameninţă Focşaniul


   În cazul unui cutremur de peste 7 grade Richter, 30 de case din partea de nord-vest a municipiului Focșani se pot prăbuși, alte șase blocuri de pe Bulevardul București sunt în pericol de dărâmare, la fel ca și școala și grădinița din cartierul Mândrești. Inundarea orașului poate fi cauzată de pârâul Sturza, la marginea de nord a municipiului și de gurile de canal stradale la apariția ploilor torențiale, în special în zona Spitalului Județean și în centrul municipiului. Acestea sunt câteva dintre riscurile identificate în cadrul Planului de analiză și acoperire a riscurilor al municipiului Focșani, aprobat săptămâna trecută de consilierii locali. În Plan sunt menționate și… „căderile de obiecte cosmice”.

   Municipiul Focșani, aparent un oraș liniștit, ascunde și pericole, în caz de calamități naturale. Aceste riscuri au fost „contabilizate” în cadrul unui plan de analiză și acoperire a riscurilor al municipiului Focșani, aprobat săptămâna trecută în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local. „Pe teritoriul municipiului Focșani au fost monitorizate, depistate și înscrise în baza de date următoarele tipuri de risc: seisme, inundații, înzăpeziri, accidente majore pe căile de comunicații rutiere și feroviare, incendii de masă, epidemii, epizootii, căderi de obiecte cosmice și accidente majore și avarii mari la rețelele de utilități publice”, se arată în planul aprobat de primarul Decebal Bacinschi, președintele Comitetului Local pentru Situații de Urgență.
   Primul risc este cel de cutremur, cunoscut fiind faptul că Vrancea este cea mai importantă zonă seismică din țară. Cele mai frecvente sunt seismele cu focarele la adâncimi de 130-150 km.
Potrivit acelorași date, în urma producerii unui cutremur cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter, în Focșani se prognozează a se produce următoarele situații de urgență: 30 de case particulare în partea de nord-vest a municipiului pot fi avariate în proporție de 60-70% pe străzile Tăbăcari, Cărăbuș, Contemporanul. De asemenea, șase blocuri sunt luate în evidență ca predispuse la prăbușire pe Bulevardul București și Strada Unirea Principatelor. În pericol sunt și 15 case din paiantă din cartierul Mândrești, iar trei obiective sociale pot fi afectate în proporție de 70%, respectiv Åžcoala, Grădinița și Căminul Cultural din Mândrești.  

Pârâul Sturza și gurile de canal pot inunda orașul

   În Focșani, inundațiile pot fi cauzate de pârâul Sturza, la marginea de nord a municipiului și de gurile de canal stradale, la apariția ploilor torențiale, în special în zona Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” și în centrul municipiului. Ploile torențiale și topirea zăpezilor crează condiții pentru apariția unor inundații ale gurilor de canal, care produc inundații la subsolurile unor instituții publice, blocuri sau case particulare.
   Înzăpezirile și viscole apar, așa cum s-a întâmplat și iarna trecută, pe DN 2/ E85, la intrarea în municipiul Focșani și la ieșirea din oraș. „Ca urmare a dispariției unor bariere protectoare și specificului eolian al municipiului, o foarte mare parte din DN E85 șoseaua de centură poate fi afectată pe timp de iarnă de aceste fenomene, uneori întrerupându-se circulația din cauza viscolirii zăpezii, dar și anumite străzi ale municipiului. Furtunile însoțite de căderi masive de grindină au căpătat aspecte de constantă, afectând în special zonele viticole existente pe raza de competență. Este afectată practic întreaga localitate”, se menționează în planul de analiză a riscurilor.

Risc de accidente, epidemii și epizootii

   Un alt risc menționat este acela de accidente pe căile de comunicații, pe DN E 85 Râmnicu Sărat – Focșani Åžoseaua de centură și pe calea ferată Râmnicu Sărat – Focșani – Mărășești, din cauza traficului aglomerat, dar și din cauza transportului unor substanțe periculoase, care pot afecta populația care locuiește în cartierul Sud și cartierul Aviației.
   În ultimii 10 ani, bolile care au evoluat pe teritoriul localității sunt: meningită acută virală cu virusul West Nile, boala diareică acută la copiii din colectivități, hepatita acută epidemică și rujeola la adolescenți. În acest caz, planul de protecție și intervenție este gestionat de Direcția de Sănătate Publică.
   În ceea ce privește epizootiile, în ultimii 10 ani în Focșani au evoluat următoarele boli la animale: tuberculoza bovină, leucoza enzootică, rabia la vulpi, gripa aviară și pseudopesta aviară la păsările de colivie. Direcția Sanitar Veterinară a întocmit planul de protecție și intervenție în caz de epizootii.
La aceste riscuri se adaugă riscurile „obișnuite”, cum este cel de incendiu.

Cazare și hrană pentru sinistrați

   Pentru gestionarea corespunzătoare a tuturor acestor riscuri, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Vrancea a planificat acțiuni specifice, resurse umane și materiale.
  Sinistrații ar putea să fie cazați temporar în 12 școli din municipiu, care au o capacitate de 1.200 de locuri. Pregătirea și servirea hranei pentru sinistrați se va face la restaurantele Unirea, Vrancea, Solar și cantinele colegiilor tehnice „V. D. Cotea” și „Gh. Asachi”.

Clopotele, fluierele și claxoanele – mijloace de alarmare

   Alarmarea populației despre pericol se va face prin cinci sirene electrice, instalate la SC Icom Vranco, Hotel Unirea, SC Vincon, SC ENET și Piața Moldovei – Hală și sirenele electronice instalate la Casa de Cultură și Direcția de Dezvoltare Servicii Publice. „În cazul primirii informațiilor despre iminența producerii unei situații de urgență ce afectează municipiul Focșani, primarul ordonă alarmarea orașului, atât prin sistemul de alarmare al protecției civile, clopotele bisericilor din parohia municipiului, cât și prin alte mijloace de alarmare, cum sunt fluiere, claxoane”, se arată în plan.
   Viceprimarul care se ocupă de mobilizare este Gabriel Necula. În caz de risc intră în acțiune și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în care sunt implicate mai multe instituții deconcentrate.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?