GALERIE FOTO: Întâlnire între două generații, de Ziua Vârstnicilor

0
2690


   Seniorii ocrotiți în Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice din Odobești au petrecut ieri, momente de voie bună alături de elevi ai Școlii generale din cadrul Liceului Teoretic „Duiliu Zamfirescu” din localitate. Astfel au sărbătorit, împreună, Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, cu atât mai mult cu cât anul acesta a fost declarat Anul European al persoanelor vârstnice și al solidarității între generații. La festivitatea de ieri au ținut să fie prezenți alături de sărbătoriți, reprezentanți ai Direcției pentru Protecția Persoanelor Adulte cu Handicap, precum și Daniela Nicolaș, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC).
   Startul dialogului dintre generații a fost dat de elevii clasei a VIII-a C a Liceului „Duiliu Zamfirescu” Odobești, îndrumați de profesor Mihaela Rotaru și profesorul pensionar voluntar Valeria Chetroiu, care au susținut un inspirat program artistic realizat din scenete, dans, cântece și recitări. Totodată, elevi ai clasei a V-a din cadrul aceleiași unități de învățământ au prezentat un mic program de dansuri, în timp ce preșcolari ai Grădiniței nr. 1 din Odobești au vizitat bunicii și le-au adus câte un mic dar.
   Replica seniorilor la desfășurarea de forțe a copiilor a întrecut, însă, toate așteptările. Privindu-i, așezați cuminți, care pe scaune, care în fotolii rulante, unii cu priviri pierdute, alții uitându-se cu voioșie la micii artiști, n-ai fi zis că dintr-o dată, vor demonstra atâta entuziasm! Ei au dat un real recital, demarat cu poezia „Rugă pentru părinți”. Vârstnicul recitator Liviu Munteanu a reușit să redea uimitor de bine, chiar dacă în cuvinte neinteligibile, melodicitatea binecunoscutelor versuri, pentru ca imediat după el să înduioșeze asistența colegul său de cămin, Dumitru Coșug. „Dragul meu bunic, cu tine e așa de bine…Nimeni nu știe să spună o poveste așa ca tine”, și-a depănat acesta, nostalgic, versurile. 
Plin de viață și de optimism, deși lipsit de lumina ochilor, septuagenarul Ion Ichim a atenționat pe toată lumea, cântând, că „dacă nu iubești, degeaba mai trăiești”, pentru ca la final, tot el să spună, pe note muzicale, „la revedere, noi plecăm/ luăm cu noi doar fericirea și sănătate vă urăm!”. Din programul seniorilor nu a lipsit dansul, fiecare scoțându-și la iveală resurse de energie nebănuite! Un dans modern a fost urmat de dansul în perechi pentru ca la final, bătrâni și tineri, protagoniști și invitați să se prindă într-o tradițională horă. „Sărbătorim, azi, înțelepciunea, experiența. Ziua de astăzi ne aduce aminte că vă suntem datori pentru toate lucrurile pe care le-am învățat, că vă datorăm existența noastră pe acest pământ. Vă mulțumim, vă stimăm și vă asigurăm că atâta timp cât suntem lângă voi, vom avea grijă să nu vă lipsească nimic”, a spus Nicușor Blându, șeful Centrului rezidențial.
   Daniela Nicolaș, directorul DGASPC, i-a felicitat, la rândul său, pe cei 33 beneficiari și a adus în atenția celor mai tineri că trebuie să-și prețuiască mereu părinții, bunicii… „Vă propun să mergem azi cu toții acasă și să le cerem iertare părinților noștri pentru tot ce am greșit”.
   Tot ieri, însă după amiază, cei 33 de beneficiari ai Centrului rezidențial pentru persoane vârstnice Odobești s-au delectat cu o comedie ce le-a fost adusă de Caravana cinematografică din localitate, iar astăzi distracția continuă cu o excursie la Mănăstirea Dălhăuți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here