În doar câțiva ani, constructorul Dacia cu autoturismele sale ieftine s-a impus pe piața automobilelor grație unui concept inedit ale cărui beneficii ajută acum compania-mamă, Renault, să se mențină într-o perioadă de criză economică, relatează AFP. La șapte ani de la lansarea Logan, Dacia prezintă la Salonul Auto de la Paris cea de-a doua sa generație de automobile de oraș și o variantă modernizată a modelului Sandero, care a apărut în 2008. „Acesta permite efectuarea de economii cu cât mai multe piese din noua generație”, a explicat Arnaud Deboeuf, director al programului ”Entry” /Dacia în Europa/ la Renault.
Conceptul Dacia s-a clădit pe ideea creării unui autovehicul cu preț scăzut, dar care să dispună de toate echipamentele necesare. „Nu este o simplă mașină, ci și o afacere de succes”. „Am revăzut întreaga structură de costuri păstrând doar ceea ce agreează clientul”, a continuat dl Deboeuf.
În mod concret, Renault refolosește la maximum piesele existente, le elimină pe cele nefolositoare și ține în permanență legătura cu furnizorii pentru reducerea costurilor, fără modificarea caietului de sarcini sau a prototipului. Fabricantul recurge la economii în toate fazele: producție, logistică, marketing și nu permite returnarea produsului. Această idee nu s-a impus prea ușor, atât pe piața internă, cât și pe cea externă, deoarece contravine tendinței actuale, relevă Bernard Jullien, cercetător și coautor al cărții „Epopee Logan”.
Nimeni nu l-a crezut pe Louis Schweitzer, care la mijlocul anilor ’90 a decis dezvoltarea unui automobil robust la prețul de doar 5.000 de euro. Fostul președinte-director general al Renault a reușit să-și impună acest proiect în 1999, când concernul a cumpărat fabrica românească Dacia, marcă sub care urma să comercializeze această gamă în Europa și în bazinul mediteraneean.