Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798
Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798

VIDEO: Guvernul Ponta a dat 46 milioane lei pentru regularizarea râurilor din Vrancea


    

 

Guvernul condus de Victor Ponta a aprobat alocarea sumei de 46 de milioane de lei, adică 460 miliarde lei vechi, pentru efectuarea lucrărilor de regularizare și recalibrare a albiilor râurilor din bazinul hidrografic Vrancea. Banii provin din fondul de intervenție aflat la dispoziția Guvernului pentru lucrări de urgență. Demersurile pentru alocarea acestor sume de bani au fost făcute de către președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, cel care a inițiat un proiect de Hotărâre de Guvern în acest sens.

   Președintele Marian Oprișan a anunțat, ieri, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean Vrancea, că Guvernul USL, condus de Victor Ponta, a aprobat 46 de milioane de lei pentru efectuarea lucrărilor de regularizare și recalibrare a albiilor râurilor din bazinul hidrografic Vrancea. „Guvernele precedente nu au dat absolut deloc importanța necesară regularizării și recalibrării albiilor râurilor care traversează județul Vrancea, unul dintre cele mai mari bazine hidrografice din sud-estul României. În urma demersurilor pe care le-am executat îi mulțumesc prim-mi-nistrului Victor Ponta, Mi-nisterului Mediului și Pădurilor, doamnei ministru Rovana Plumb, Guvernului României pentru suma de 460 miliarde lei vechi pe care le-a alocat privind regularizarea și recalibrarea unor albii de râuri pe raza județului Vrancea”, a spus Marian Oprișan.
   Åžeful administrației județene a ținut să mulțumească și ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului, Eduard Hellvig, dar și secretarului de stat Iulian Matache pentru sumele alocate la HG 577 privind finalizarea unor lucrări de drumuri județene, drumuri comunale și alimentări cu apă. ” De asemenea, mulțumesc Guvernului pentru rezolvarea definitivă a arieratelor, a datoriilor pe care localitățile județului Vrancea le aveau în baza proiectelor de investiții finanțate prin OUG 7/2006, privind instituirea Programului de dezvoltare a infrastructurii din spațiul rural. Toate localitățile, indiferent de apartenența politică, cu proiecte pe OUG 7/2006, vor primi banii necesari pentru stingerea arieratelor, stingerea datoriilor, încât lucrările să fie finalizate și să intre în exploatare publică, în beneficiul cetățenilor din aceste localități”, a precizat Marian Oprișan. 

   Lucrările constau în regularizarea unor albii, îndiguiri și apărări de maluri. Astfel de lucrări vor fi executate pe următoarele cursuri de apă:
– Siret – în zona localităților Suraia, Călieni și Nănești
– Milcov – în zona localităților Andreiașu de Jos, Reghiu, Mera, Broșteni, Odobești și Cîmpineanca
– Putna – în zona localităților Vidra, Clipicești și Bolotești
– Rîmnicul Sărat – în zona localităților Dumitrești, Chiojdeni și Jitia
– Zăbala – în zona localităților Nereju, Spulber, Paltin, Năruja
– Åžușița – în zona localităților Cîmpuri, Chetroaia și Soveja
– Trotuș – sectorul Adjud-Pufești
– Siret – în aval de localitatea Berești

   La sfârșitul lunii mai, Ministerul Administrației și Internelor a aprobat instituirea stării de alertă pentru loca-litățile Valea Sării, Năruja, Paltin, Spulber, Nereju și Poiana Cristei. Decizia rapidă a fost luată de autoritățile județene după ce râul Zăbala a depășit cotele de inundații, iar sute de gospodării au fost izolate în Nereju și Poiana Cristei. La solicitarea președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, ministrul Mediului și Pădurilor, Rovana Plumb, a vizitat Valea Zăbalei, unde râul Zăbala a afectat drumul DJ 205 D în mai multe puncte și amenința mai multe gospodării. În comuna Nereju, câteva sute de familii erau izolate după ce Zăbala a rupt drumul până aproape de casele situate pe malul apei. În Poiana Cristei erau izolate 2 sate după ce apele Râmnei au rupt un pod.
   Instituirea stării de alertă a permis intervenția rapidă a autorităților în punctele critice.
   În mai 2009, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a semnalat Administrației Naționale „Apele Române” riscul ca râul Zăbala să provoace viitoare calamități din cauză că „nivelul albiei este ridicat ca urmare a viiturilor înregistrate la inundațiile din 2005”. Totodată, deputații PSD de Vrancea, Ciprian Nica și Angel Tîlvăr, l-au interpelat, în 2010, pe ministrul Mediului, Laszlo Borbely în legătură cu planul de apărare împotriva inundațiilor și lucrările de regularizare a râurilor Zăbala și Milcov. În răspunsurile date, ministrul Mediului nu a făcut niciun fel de referire la astfel de lucrări pe Zăbala și Milcov, iar în raportul de activitate al SGA, din 2009, se arată că: „activitatea a fost una de criză în care au fost reparate și văruite bornele de la barierele de trecere pe digurile de apărare de pe Siret”.
   În aceste condiții, scenariul privind posibila calamitare a DJ 205 D ca urmare a lipsei lucrărilor de regularizare și calibrare a râului Zăbala s-a confirmat, în mai 2012.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?