Procurorii DNA au fost induși în eroare de Curtea de Conturi, atunci când au instrumentat dosarul politic împotriva președintelui Marian Oprișan și a mai multor funcționari ai Consiliului Județean. Dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Cluj a rămas fără obiect, după ce magistrații Curții de Apel au anulat definitiv și irevocabil raportul Curții de Conturi Vrancea din 2005. Mai mult decât atât, judecătorii au obligat Curtea de Conturi la plata unor despăgubiri de aproape 58 de mii de lei către Oprișan, consilieri județeni și funcționari publici din cadrul Consiliului Județean.
Curtea de Conturi Vrancea a întocmit rapid un raport de control la comanda unor parlamentari ai puterii de atunci, respectiv Jan Vraciu, Corneliu Momanu și Nini Săpunaru. Raportul a fost trimis procurorilor DNA, care l-au luat ca atare, mergând în instanță cu un document ce s-a dovedit a fi nul din punct de vedere juridic.
Sentința de anulare a raportului a fost dată pe 1 iunie, dar fiindcă era în perioada campaniei electorale, Marian Oprișan nu a dorit să se știe de ea, pentru a nu exista interpretări din partea rău-voitorilor. „Deși știam de existența acestei hotărâri încă din luna iunie, nu am dorit să prezint această sentință a magistraților, pentru a nu se spune că mă folosesc de acest lucru în campania electorală”, a precizat Oprișan.
Ieri, în plenul ședinței Consiliului Județean, Marian Oprișan le-a cerut consilierilor PNL și PDL, care erau în funcții în 2005, să-și ceară scuze deoarece au adus acuzații nefondate unor funcționari publici, care nu au be-neficiat astfel de prezumția de nevinovăție. „În toată activitatea mea ca președinte al Consiliului Județean, nu am făcut altceva decât tot ceea ce era posibil pentru binele locuitorilor județului. Din nefericire, lupta politică a transformat adevărul în neadevăr. Vreau să vă aduceți aminte de anul 2005. Am susținut în permanență că eu și membrii stafului Consiliului Județean, în ceea ce privește raportul Curții de Conturi din 2005, suntem nevinovați și nu am făcut altceva decât să respectăm legea. Astăzi am să îi rog pe consilierii PNL și consilierii PDL, care erau membri ai Consiliului Județean în anul 2005, să se gândească serios și, pe viitor, la prima șe-dință a Consiliului Județean, să își ceară scuze pentru ceea ce au făptuit, nu împotriva mea, ci a stafului tehnic al Consiliului Județean în acel interval de timp. Acel raport al Curții de Conturi a fost folosit în anul 2006 pentru îndepărtarea mea din funcția de președinte al Consiliului Județean. Vreau să vă aduceți aminte că acest raport emis absolut tendențios și cu rea credință Direcției Naționale Anticorupție a stat la baza unui dosar, pe care această secție a Parchetului General din România mi l-a întocmit mie și colegilor mei din staful tehnic”, a precizat Oprișan.
Åeful administrației județene a arătat că decizia magistraților Curții de Apel anulează definitiv și irevocabil actul întocmit de inspectorii Ionel Tătaru, Marian Isăroiu și Lucian Mereoiu, aprobat apoi de directorul Camerei de Conturi Vrancea, Ionel Petrea. „Pe toți trei, inclusiv pe directorul Camerei de Conturi, îi voi chema în fața justiției pentru actul de nedreptate săvârșit în anul 2005, în exercițiul funcțiunii ca reprezentanți ai Curții de Conturi a României”, a adăugat preșe-dintele Consiliului Județean.
Oprișan a mai arătat că ceea ce au făcut organele statului în perioada 2005-2006, nu trebuie să se mai întâmple niciodată. „Vreau să fie o lecție în viitor pentru noi toți atunci când mai vrem să folosim, din rațiuni politice, asemenea abordări și asemenea lucruri, care au fost săvârșite, dacă vă aduceți aminte, la plângerea a doi parlamentari aparținând Alianței DA, care guverna România în perioada 2005- 2006. Aceste abordări nu trebuie să mai aibă loc, să fie folosite pe criterii politice și în spațiul public, deoarece orice persoană, conform Constituției, până la o sentință definitivă a instanței de judecată, este considerată nevinovată”, a precizat președintele administrației județene.