Ambalaje comestibile pentru înghețată, iaurt sau brânză: este provocarea căreia încearcă să-i răspundă o firmă franco-americană care a primit 10 milioane de dolari pentru dezvoltarea produselor sale, pe care vrea să le vândă în Franța și Statele Unite începând din 2013.
Ca și pielița din jurul fructului, ambalajele se prezintă ca o membrană, ‘ușor gelatinoasă’ și comestibilă, alcătuită din particule vegetale produse printr-un procedeu brevetat, arată firma WikiCell Designs. Scopul inițiatorului conceptului, omul de știință american David Edwards, stabilit la Paris, este ‘reducerea consumului de plastic și carton, oferind o experiență gustativă și nutrițională unică’. WikiYaourts, WikiGlaces și alte WikiFromages vor putea fi testate de la jumătate lunii octombrie în magazinul centrului de cercetări parizian al lui David Edwards, care este și profesor la Harvard. ‘Creez propriul meu produs și ambalajul, refac ceea ce a făcut natura, lucru care se înscrie în tendința de reconstrucție alimentară’, arată Xavier Terlet de la XTC World Innovation, specialist în inovarea în alimentație.
Terlet, care apropie acest concept de bucătăria moleculară, apreciază că ‘ideea este interesantă ca proiect’, dar departe încă de aplicarea ei industrială. ‘Acest tip de produs este cu adevărat interesant dacă poate fi transportat ca atare, fără niciun alt ambalaj. Acest lucru nu este deocamdată posibil, fiindcă sectorul de distribuție nu este pregătit’, consideră el.