Å¢ăranii din Vrancea care lucrează suprafețe mici de teren au fost cei mai afectați de fenomenul de secetă din acest an. Ultima analiză a specialiștilor Direcției Agricole Vrancea arată că, la nivelul județului, au fost înregistrate pagube din cauza secetei pe o suprafață de 88.411 hectare. Cea mai mare parte a suprafeței este lucrată de simpli fermieri, respectiv peste 7.700 de gospodării individuale cu o suprafață compromisă de 53.531 hectare. În ceea ce privește societățile comerciale din agricultură care au anunțat pagube din cauza secetei, este vorba de 70 companii, care lucrează o suprafață afectată de 34.880 hectare. Cifrele arată însă și o fărămițare a suprafețelor agricole din județ, media celor 7.700 de gospodării individuale fiind de circa 6 hectare, mult prea puțin pentru a realiza o agricultură performantă.
Inginerul Soare Postolache de la Direcția Agricolă, a arătat, la ultima ședință a Comisiei de Dialog Social, că nici lucrările agricole din această toamnă nu anunță un an agricol bun. Din primele evaluări, doar 10 % din suprafața cultivată cu rapiță în această toamnă a răsărit, iar fermierii se pregătesc să cultive grâu pe restul suprafeței.
Pe de altă parte, Guvernul Ponta a venit în sprijinul micilor fermieri prin acordarea unor ajutoare de minimis în valoare de 100 lei pentru fiecare hectar, în limita a zece hectare. De asemenea, în perioada următoare se va discuta majorarea subvenției pentru unitatea de suprafață acordată prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Promisiunile venite de la Ministerul Agriculturii sunt ca aceste plăți să crească până la 170 euro/hectar, astfel încât fermierii să își poată lucra terenurile în această toamnă.