Nicolae Cătălin B. și Ionuț P., tinerii care marți seara au primit ordonanțe de reținere pentru 24 de ore pentru trafic și consum de droguri, au fost arestați pentru 29 de zile. Cei doi au ajuns la audieri marți dimineață, după ce locuințele le-au fost percheziționate de lucrătorii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea. „A fost descoperită cantitatea de 25 grame cannabis ce urma a fi comercializată, precum și suma de 2.100 lei provenită din vânzarea de droguri de risc. S-a stabilit faptul că în perioada iulie – septembrie, cei doi au mai deținut în vederea consumului propriu și comercializării droguri de risc, pe care le vindeau cu 60 lei gramul, banii obținuți fiind folosiți în interes personal. Analizând materialul probatoriu administrat în cauză, DIICOT-Biroul Teritorial Vrancea a emis împotriva acestora ordonanțe de reținere pentru 24 de ore”, se arată într-un comunicat al IPJ Vrancea.
Tot marți, la sediul DIICOT au ajuns și câțiva prieteni de-ai celor doi. Anchetatorii ne-au precizat că aceștia fac parte din rândul consumatorilor, iar împotriva a cinci dintre ei s-a început urmărirea penală pentru consum de droguri.
Tânărul de 19 ani a trecut pe la Centrul Antidrog Vrancea
Nicolae Cătălin B. a mai fost reținut pentru aceleași fapte, la jumătatea lunii august. Băiatul a primit mandat de arestare preventivă, iar pe 10 septembrie, magistrații Curții de Apel Galați l-au pus în libertate sub control judiciar. Magistrații i-au trasat mai multe sarcini, printre care și aceea de a se supune unui program de dezintoxicare, sub îndrumarea și supravegherea specialiștilor din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vrancea (CPECA).
Subcomisarul Răzvan Candrea, de la CPECA, ne-a precizat că tânărul a fost la Centru o dată. „Am fost informați în aceeași zi în care a fost luată decizia și ne-am întâlnit cu tânărul. El a venit însoțit de mama lui, pentru a-i oferi servicii de asistență. Am discutat mai bine de jumătate de oră, iar el a susținut că nu are nevoie de un program de dezintoxicare. Urma să avem și alte întâlniri pentru a primi consiliere, pentru a fi evaluat și pentru a fi inclus într-un program. De asemenea, urma ca medicul să stabilească dacă are nevoie sau nu de dezintoxicare. L-am lăsat în prima săptămână de școală, pentru a-și face un program, și urma să ne vedem săptămâna aceasta. Am discutat cu mama și am înțeles că nu poate ajunge”, a explicat subcomisarul Răzvan Candrea. Asta pentru că, între timp, a fost arestat din nou, pentru aceleași fapte.
A vrut să le povestească colegilor experința lui
În prima săptămână de școală, Nicolae Gabriel a fost deacord să le împărtășească experiența sa colegilor de clasă, în speranța că aceștia nu-i vor urma niciodată exemplul. Mihail Fâsan, directorul educativ al Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau”, unde acesta este elev, ne-a declarat că „și-a exprimat dorința de a le împărtăși colegilor experința prin care a trecut, pentru a-i determina pe aceștia să nu-i urmeze niciodată exemplul”.
Directorul Colegiului, Gabriel Danielescu, a avut cuvinte de laudă la adresa băiatului, arestat preventiv pentru a doua oară, în o lună și câteva zile. „Are o caracterizare foarte bună. Nu s-a remarcat prin nimic. Era un elev mediu la învățătură și a avut întotdeauna un comportament normal. Era mereu prezent la ore și nu a dat niciodată nimic de bănuit. Prima dată mama l-a scuzat, spunând că anturajul este de vină și că poliția l-ar fi prins o singură dată în timp ce fuma o țiagă. La noi în școală au fost făcute parteneriate cu poliția, psihologi și alte instituții pentru ca tinerii să conștientizeze riscurile la care se expun în astfel de cazuri. Vom continua aceste parteneriate, iar discuțiile vor avea loc în prezența părinților pentru a-i informa și pe ei cu privire la efectele acestor substanțe și pentru a-i determina să fie mai atenți la comportamentul copiilor”, a spus Gabriel Danielescu.
El a adăugat că nu este exlus ca băiatul să fi fost racolat de găștile care „roiesc” în jurul unității de învățământ și să fi căzut în plasa lor fără voia lui.