O aprigă controversă a izbucnit în orășelul austriac Braunau am Inn, de la granița cu Germania, cu privire la viitorul casei în care s-a născut Adolf Hitler, la 20 aprilie 1889. Primarul localității, Johannes Waidbacher, a declarat în urmă cu o săptămână că dorește ca acest imobil să fie amenajat pentru a fi locuit, în timp ce există și numeroase voci care susțin că ar trebui transformat într-un memorial dedicat Holocaustului. Între timp, de peste un an, acest imobil a rămas gol.
Înainte de a fi abandonată, casa părintească a lui Hitler a fost folosită pe post de atelier de către o organizație caritabilă pentru persoanele cu handicap. Însă această organizație s-a mutat în urmă cu mai bine de un an, iar de atunci situația imobilului de adresa Salzburger Vorstadt 15 a rămas incertă.
Controversele au fost declanșate în urmă cu o săptămână când primarul localității a declarat că ‘ar fi mai simplu dacă am amenaja imobilul pentru a fi locuit’, dar a adăugat că este ‘deschis și la alte sugestii’. ‘Cineva ar trebui să se întrebe dacă ar mai fi nevoie de încă un memorial dedicat Holocaustului, într-o regiune în care sunt deja atâtea. Oricum suntem deja stigmatizați. Hitler a locuit în primii săi trei ani din viață în orașul nostru și cu siguranță că nu acești trei ani l-au format ca om. Din acest motiv, noi cei din Braunau nu suntem pregătiți să ne asumăm responsabilitatea pentru izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial’, a susținut el.
Deloc surprinzător, notează Spiegel, aceste comentarii făcute de primar nu au fost primite la fel de bine de toată lumea. Politicieni locali au solicitat imediat ca imobilul cu trei etaje să fie transformat într-un memorial, iar reacțiile externe au demonstrat că ignorarea istoriei acestei clădiri nu ar fi chiar cea mai bună soluție.