Începutul acestui an școlar este unul agitat pentru elevii de la Åcoala „Åtefan cel Mare” și părinții acestora, care fac „naveta” în fiecare zi în cartierul Sud, la Universitatea „George Barițiu”, acolo unde au fost mutați copiii pe durata lucrărilor de reabilitare a școlii.
Mulți părinți sunt nemulțumiți de distanța mare până la școală și de aglomerația din zonă, mai ales dimineața, la primele ore, când intră copiii la cursuri și la prânz, când aceștia ies de la ore. Aceste condiții pun în pericol siguranța școlarilor, sunt de părere unii părinți, care își duc și își iau copiii de la școală în fiecare zi, cei mai mulți cu mașinile personale.
În aceste condiții, primarul Decebal Bacinschi ne-a declarat că în aceste zile va avea discuții cu conducerea unității de învățământ, pentru găsirea unor soluții pentru transportul copiilor până la școală, în condiții de siguranță. „Vom avea niște discuții cu conducerea școlii în această săptămână, pentru transportul copiilor.Trebuie să facem un calcul, să vedem posibilitățile. 350 de copii înseamnă 10 microbuze dimineața, nu ar fi mult. Problema cea mai importantă este însă supravegherea copiiilor la urcare și la coborâre din mijlocul de transport. Nu este simplu, trebuie să găsim cele mai bune măsuri pentru protecția copiilor. Săptămâna aceasta vom găsi o rezolvare”, ne-a declarat primarul Decebal Bacinschi. Edilul spune că se ia în calcul și posibilitatea ca școlarii să meargă gratis cu microbuzele de Transport Public Local.
De asemenea, primarul spune că a fost găsită cea mai bună alternativă pentru mutarea elevilor, întrucât acestora li se asigură cele mai bune condiții de învățământ la „Barițiu”. „Nu a existat o locație mai bună pentru mutarea elevilor. Le-am oferit copiilor cele mai bune condiții de învățământ. Dacă am fi mutat câte 5 clase în Obor, alte 5 clase la Åcoala nr. 5 și tot așa, în total 42 de clase, în alte locații din oraș, efortul nu ar fi fost același?”, se întreabă, retoric, Decebal Bacinschi.
Din cei 1.200 de elevi care învață la Åcoala „Åtefan cel Mare”, circa 30% locuiesc în cartierul Sud, ceilalți fiind din alte zone.