Spitalele, medicii de familie, medicii specialiști, farmaciile, dar și laboratoarele de analize medicale vor fi verificate regulat de reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate (CAS). Potrivit reglementărilor în vigoare, controalele vor fi efectuate lunar.
Potrivit președintelui CAS, Mihai Copaci, controalele vor fi efectuate de echipe formate din câte două persoane, una din corpul de control și una din cadrul serviciului de contractare. Pentru că sunt foarte mulți furnizori în relație contractuală cu CAS, verificările vor fi efectuate prin sondaj. Copaci spune că aceste verificări sunt realizate cu scopul de a stabili concordanța între serviciile medicale raportate și cele care au fost prestate efectiv, aceste verificări urmând a avea loc după depunerea documentelor de către furnizori, în vederea decontării serviciilor medicale. „Controalele vor fi efectuate prin sondaj. De exemplu, dacă sunt 155 de medici de familie în relație cu Casa, îi vom controla pe cei care nu au mai fost verificați de 3 ani de zile. Aceste controale vor fi efectuate lunar, după ce furnizorii vor veni să raporteze serviciile. Înainte de validarea serviciilor, noi vom face controale. Dacă vor fi găsite servicii medicale fictive raportate ca fiind reale, se dau sancțiuni de la avertismente până la rezilierea contractului cu CAS”, ne-a precizat Mihai Copaci.
Aproximativ 400 de furnizori de servicii medicale sunt în relații contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate, printre care 157 medici de familie, 87 farmacii, cele cinci spitale din județ, 37 medici stomatologi, 9 laboratoare de analize medicale, precum și numeroși furnizori de dispozitive medicale, servicii clinice și de îngrijiri la domiciliu.