Se vând oi, capre, vaci și viței, dar și păuni sau căței de rasă. În spatele anunțurilor se ascund problemele reale ale crescătorilor de animale, lipsa furajelor, a forței de muncă și a abatoarelor specializate care să le achiziționeze pentru sacrificare.
Zeci de animale se vând, mai nou, prin anunțurile de mica publicitate. De la vaci, capre, oi și berbecuți până la pâuni sau alte animale de companie, toate își pot găsi noi proprietari prin anunțurile de la mica publicitate, din presa locală. Vânzătorii spun că aceasta este cea mai la îndemână metodă, mai ales pentru situațiile în care se vând mai multe animale, pentru că în acest fel se scutesc cheltuielile cu transportul, la târgurile de profil.
Caprele se vând cu 200 de lei bucata, iezii la o sută de lei, iar țapii la prețul de 250 de lei bucata. „Ne mutăm în Focșani pentru că sănătatea nu ne mai permite să ne ocupă de ele. M-a sunat cineva de la Bacâu și mi s-a părut că este interesat de ele. Vând și capre și iezi și iepuri. În primul rând, cel mai greu este cu furajele pentru că nu mai sunt și nu avem încotro, trebuie să le dăm. Sunt animale aproape dresate de care mă despart foarte greu, dar asta este situația , este vorba și de sănătatea noastră și nu avem ce să face. De sunat mă sună că ar fi interesați de animalele pe care le vând, dar vor să le cumpere pe te miri ce și nu vreau să le vând așa. O capră dă și trei litri de lapte pe zi”, ne-a declarat Nelu Parvana, din Bolotești.
Unii, conectați la noua tehnologie, spun că au apelat și la internet, unde pe site-urile de specialitate și-au postat anunțurile pentru vânzarea animalelor. „Mai am de vânzare iezi, pentru că deja am dat caprele. Iezii îi dau la 100 de lei bucata, iar caprele le-am dat cu 200 de lei. Motivul pentru care le vând este că nu mai avem ce să le dăm de mâncare. A fost secetă și nu mai avem nutreț. Prețul este mic, dar nu avem încotro”, ne-a povestit Nicolae Avram, din cartierul Obor al orașului Focșani. Pe lângă capre și iezi, în anunțurile de la mica publicitate se găsesc la vânzare și bovine. De rasă sau nu, acestea sunt cele mai cu greutate animale scoase la vânzare.
„Nu există abatoare unde să le dăm la sacrificat”
Un taur, din rasa Bălțata românească, se vinde viu, cu prețul de 6 lei pe kilogram. „Noi creștem animalele, vrem să facem ceva, dar nu avem abatoare specializate care să le cumpere. Am dat anunț la ziar pentru că altfel ar trebui să mă duc în târg să le dau la țigani care nu vor să cântărească animalul și vor să îmi ofere un preț așa, din ochi, pentru că, spun ei, nu merge vânzarea după ce le taie. Mie nu-mi convine așa. Eu am fermă aproape de Podul Zamfirei și nu mă mai descurc și nu găsesc oameni serioși care să lucreze în zootehnie”, ne-a declarat Vasile Valentin Bândar.
La mica publicitate se află și anunțul unei femei din satul Putna, comuna Bolotești care vinde păuni. Femeia spune că a început mai demult o mică afacere de familie cu creșterea păunilor, iar acum, după ce i-a crescut, iese pe piață cu ei, prin intermediul anunțurilor de mica publicitate. Un păun se vinde cu 650 de lei. „Sunt păuni maturi, frumoși nu mai avem unde să îi ținem și vrem să îi vindem. Ne ocupăm de mai mult timp de creșterea lor pentru că am avut la un moment dat niște bani și am vrut să îi investim în ceva. Acum ne-ar mai trebui o mașină și vrem să vindem o parte din ei și să păstrăm doar pentru înmulțire. Sperăm să fie cât de cât rentabil pentru că sunt foarte greu de crescut”, ne-a declarat Rodica Badiu.
În anunțurile de mica publicitate se mai găsesc căței din diferite rase, păsări rasa Brahma, berbeci, berbecuți. Nu toți sunt interesați însă de câștig pentru că sunt și persoane care au dat anunț în ziar pentru a anunța că donează căței de rasă, celor care doresc un animal de companie.
Medici veterinari atrag atenția celor care achiziționează astfel de animale că este nevoie ca vânzarea să fie însoțită de carnetul de sănătate al animalului și de aviz de însoțire dacă acesta urmează să fie transportat. „Trebuie să existe documente medicale pentru a arăta care este starea de sănătate a animalului cumpărat”, ne-a declarat medicul veterinar Necula Botezatu, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.