Decizia de suspendare a executării unui ordin al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) care stabilea, printre altele, că proprietarii de locuințe care vor să încheie polițe facultative trebuie să încheie și o poliță obligatorie reprezintă o primă fază a procesului și nu este irevocabilă. „Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) precizează că decizia Curții de Apel București, prin care s-a dispus admiterea în parte a cererii de suspendare a executarii Ordinului CSA 15/2012 și a Normelor privind forma și clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, reprezintă o primă fază procesuală și nu este o decizie irevocabilă”, se arată într-un comunicat al instituției.
CSA spune că modificarea legislației secundare emisă în aplicarea Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor vizează atingerea obiectivului principal stabilit de legiuitor, respectiv protecția fondului locativ din România împotriva riscurilor de cutremur, inundații și alunecări de teren. Decizia de suspendare a fost luată de Curtea de Apel București în urma unui dosar inițiat de Astra Asigurări, al doilea jucător pe piața de profil după nivelul primelor. „Admite în parte cererea. Suspendă executarea Ordinului CSA 15/2012 și a Normelor privind forma și clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, numai în ceea ce privește efectele articolului 7 din Norme. Ia act că s-au solicitat cheltuieli de judecată. Cu recurs în 5 zile de la comunicare”, se arată pe pagina web a instanței.
Potrivit ordinului CSA, proprietarii de locuințe care au încheiate polițe facultative privind riscurile prevăzute de Legea 260/2008 au obligația să încheie polițe de asigurare obligatorie a locuințelor la data expirării celor facultative.
De asemenea, începând cu 1 septembrie, societățile de asigurare vor putea încheia polițe pentru riscurile prevăzute de contractul de asigurare obligatorie a locuințelor numai pentru valori asigurate care depășesc sumele asigurate obligatoriu conform Legii 260/2008.