Creștinii ortodocși sărbătoresc azi Înălțarea Sfintei Cruci, cea mai veche sărbătoare închinată Crucii. Pe locul descoperirii Sfintei Cruci, împăratul Constantin cel Mare a zidit biserica a cărei târnosire a avut loc pe 13 septembrie 335. În rânduiala Bisericii se prevede ca în ziua prăznuirii Înălțării Sfintei Cruci să nu se mănânce bucate de dulce.
Această zi se serbează cu post pentru că amintește de patimile și moartea lui Hristos. Caracteristica slujbei din acestă zi este ritualul scoaterii Sfintei Cruci spre închinare, ritual care are loc între Utrenie și Liturghie. El înlocuiește și amintește de ceremonia liturgică a înălțării sau a arătării solemne a Sfintei Cruci care avea loc în vechime la Ierusalim și, mai târziu, la Constantinopol, în Vinerea Patimilor.
Primul înțeles al cuvântului Cruce este acela al lemnului pe care Domnul și-a vărsat sângele și și-a dat viața pentru noi. Numai Fiul lui Dumnezeu întrupat a putut să transforme acest obiect de ocară în obiect de cinstire.
Al doilea înțeles al Crucii este cel de destin personal. Oamenii vorbesc despre „crucea vieții”, dar nu în sensul de predestinare, ci de jertfă, prin care trebuie să treacă pentru a ajunge la mântuire. Crucea mai înseamnă și încercările vieții noastre, suferințele, durerile, greutățile și eșecurile prin care toți trecem.
Pentru creștini, Crucea este și un mijloc de mărturisire a credinței creștine. Obiceiul străvechi de a ne însemna cu semnul Sfintei Cruci este un mod văzut de a mărturisi că suntem creștini, că îl mărturisim pe Iisus ca Domn și Mântuitor.
Crucea mai este înțeleasă și ca armă spirituală împotriva răului, a puterilor demonice. Însemnându-ne cu simbolul Crucii, ne încredințăm lui Dumnezeu și ocrotirii lui.
Rugăciunea Sfintei Cruci
„Să învie Dumnezeu și să se risipească vrăjmașii Lui și să fugă de la fața Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul. Să piară, cum piere fumul; cum se topește ceara de fața focului, așa să piară diavolii de la fața celor ce-L iubesc pe Dumnezeu și se însemnează cu semnul crucii și zic cu veselie: Bucură-te, preacinstită și de viață făcătoare crucea Domnului, care alungi pe diavoli cu puterea Celui ce S-a răstignit pe tine, a Domnului nostru Iisus Hristos, și S-a pogorât la iad și a călcat puterea diavolului și te-a dăruit nouă pe tine, cinstită crucea Sa, spre alungarea a tot pizmașul. O, preacinstită și de viață făcătoare crucea Domnului! Ajută-mi cu Sfânta Doamnă Fecioară, Născătoare de Dumnezeu, și cu toți sfinții în veci. Amin.”