Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Proiecte IT pentru seniori și tinerii cu handicap instituționalizați


   Vârstnicii rezidenți în Centrul de Îngrijire și Asistență Măicănești și tinerii cu handicap din Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihici Cotești vor avea la dispoziție computere, fiind ajutați să descifreze lumea IT-ului în cadrul a două proiecte ce li se adresează. Programele pentru care Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) a aplicat recent sunt intitulate „Senior IT” și „Tânărul și calculatorul”. „Asociația Ateliere fără Frontiere a lansat a doua sesiune a unui program de donații IT, destinat ONG-urilor, școlilor, liceelor, grădinițelor, muzeelor, bibliotecilor de stat cât și instituțiilor sociale. Ghidul a avut ca domenii eligibile: educație prin acces la IT/C; integrare/reintegrare – stimularea autonomiei  persoanelor asistate prin acces la IT/C. Astfel, DGASPC Vrancea a aplicat pentru cele două proiecte amintite, care sperăm că vor fi și câștigate”, a declarat Nina Sterian, din cadrul Direcției pentru Protecția Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC. 
   Proiectul „Senior IT” își propune dotarea unui spațiu de 56 de metri pătrați cu patru calculatoare, astfel încât 60 de vârstnici instituționalizați să poată învăța, sub îndrumarea unui educator, cum să caute pe internet, cum să colecteze informația, să comunice prin poșta electronică, să proceseze un mic text și să comunice online cu persoane aflate la distanță. „Persoanele vârstnice instituționalizate în Centrul de Îngrijire și Asistență Măicănești, lipsite de familie, își va forma deprinderile digitale, astfel încât vor fi în pas cu vremurile, le va crește stima de sine și nu în ultimul rând, vor comunica cu rudele aflate la distanță”, a precizat Nina Sterian.
   Acest proiect are ca obiective formarea deprinderilor digitale a minim 50 de seniori cu handicap instituționalizați, precum și stimularea autonomiei lor, prin acces la resursele informatice, în vederea integrării lor sociale. „Implementarea acestor obiective apare din dorința vârstnicilor de a obține informații de pe net: să citescă ziarele, să vizioneze filme, etc., cât și din cauza faptului că DGASPC nu are resursele financiare necesare achiziționării echipamentelor. Proiectul aduce un plus de valoare prin faptul că vârstnicii vor acumula competențe digitale, ceea ce le facilitează o mai bună integrare socială”, a explicat Nina Sterian.
   Inițiatorii acestui proiect se așteaptă ca impactul să fie atât local, prin implicarea activă a beneficiarilor în viața și dezvoltarea comunității, ca urmare a însușirii competențelor lor digitale, cât și regional, prin reducerea gradului de marginalizare socială a vârstnicilor, ca urmare a creșterii gradului lor de autonomie.
   Nu în ultimul rând, seniorii beneficiari devin, astfel, parte activă în acțiunile dedicate Anului European al îmbătrânirii active și solidarității între generații.

Tineri cu handicap mental, față în față cu computerul

   Cel de-al doilea proiect pentru care a aplicat DGASPC, „Tânărul și calculatorul”, se adresează unui grup de 25 de tineri cu handicap mental instituționalizați, cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, din CRRN Cotești, care nu au folosit niciodată un computer. „Prin dotarea unui spațiu destinat socializării, aceștia vor învăța, îndrumați de un educator, cum să utilizeze calculatorul și cum să navigheze pe internet. Activitățile de învățare sunt astfel organizate încât totul să pară o joacă. Ei vor învăța să asculte muzică, să vizioneze filme, dar vor folosi și softuri interactive ca metodă de recuperare a restantului funcțional. Intenția este ca în procesul integrării lor sociale, calculatorul să le devină un real partener”, a detaliat Nina Sterian.
   Proiectul, ce se va derula pe o perioadă de șase luni, constă în dotarea unei săli multifuncționale din cadrul CRRN Cotești, cu patru calculatoare. În cadrul celor două sesiuni de promovare a acestui program, va fi adus la cunoștința persoanelor interesate modul de integrare „digitală” a tânărului cu handicap mental. Tinerii ce formează grupul țintă vor primi noțiuni fundamentale de procesare text, navigare pe net, de folosire a softurilor interactive, a poștei electronice și a rețelelor de socializare. Cursurile vor fi organizate zilnic, în grupe de câte trei tineri, timp de o lună, după care educatorul va oferi sprijin în utilizarea computerului.
   Proiectul are drept scop îmbunătățirea șanselor de recuperare/ reabilitare a tinerilor cu handicap mental prin formarea unor competențe digitale, astfel încât adaptarea lor la cerințele vieții să fie mai ușoară, iar integrarea socială, de asemenea. „Factorii de succes ai acestui proiect constau în resursele umane și materialele puse la dispoziție, precum și în dorința beneficiarilor de a învăța cum să lucreze pe computer. Există însă și un risc de eșec, determinat de imprevizibilitatea psihică a beneficiarului și de probabilitatea de a se «plictisi» de calculator. Riscurile pot fi, însă, gestionate, prin selectarea unui educator care poate face atractiv calculatorul”, a subliniat Nina Sterian.
   Acest nou centru de formare și dezvoltare a abilităților digitale va face parte din structura DGASPC, în cadrul Centrului de Recuperare Cotești. Donația de computere va rămâne în gestiunea respectivului centru, iar computerele vor fi folosite, după finalizarea proiectului, în același scop. „Tinerii din acest centru își vor exersa în continuare deprinderile digitale și vor beneficia de softurile interactive. Prin acest proiect, intenționăm să contribuim la recuperarea și reabilitarea psihosocială a tinerilor cu handicap mental, prin utilizarea calculatorului și în scopuri terapeutice, cum ar fi dezvoltarea proceselor senzoriale, a atenției, exersarea memoriei și creșterea stimei de sine. Totodată, participarea acestor tineri instituționalizați la o rețea de socializare online le facilitează integrarea socială”, a mai precizat Nina Sterian. 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?