Deși controalele inspectorilor sanitari în unitățile de învățământ din județ trebuiau să înceapă ieri, acestea vor debuta abia lunea viitoare, când începe noul an școlar. Ministerul Sănătății le-a cerut inspectorilor sanitari din cadrul direcțiilor de sănătate publică ca în perioada 18-27 septembrie să verifice toate școlile, internatele și cabinetele medicale, pentru a constata dacă sunt asigurate condițiile igienico-sanitare corespunzătoare și dacă este respectat calendarul de imunizare.
Acțiunile de verificare vor fi realizate atât în unitățile din mediul urban, cât și în cele din mediul rural. Vor fi avute în vedere condițiile igienico-sanitare din sălile de clasă, se va urmări dacă acestea au mobilier specific, dacă iluminatul este suficient, natural și artificial și dacă microclimatul este corespunzător. Vor fi inspectate și laboratoarele, sălile de sport și atelierele școlare. Inspectorii sanitari vor verifica dacă este asigurată apa potabilă curentă și vor face analize acolo unde este cazul. Grupurile sanitare, sistemul de canalizare a apelor uzate menajere, dar și blocurile alimentare din cămine și internate vor fi controlate, în conformitate cu normele aflate în vigoare.
Internatele și cabinetele medicale vor fi inspectate din punct de vedere al condițiilor igienico-sanitare, al aprovizionării cu apă potabilă, al dotării cu materiale sanitare și medicamente sau cu materiale de dezinfecție și curățenie. De asemenea, inspectorii vor verifica dacă angajații au efectuat controalele medicale periodice.
În anul școlar precedent, situația nu a fost tocmai roz. Potrivit unei statistici a DSP, puține unități de învățământ din județ au obținut autorizații sanitare de funcționare. Din totalul de 543 unități școlare din Vrancea, 408 au funcționat fără autorizație. Cele mai multe școli neautorizate sanitar sunt din mediul rural, unde toaleta este amplasată în curte, iar apa curentă lipsește.
Potrivit reprezentanților DSP, 379 dintre cele 465 de unități de învățământ care funcționează în mediul rural nu dispun de autorizație sanitară. Situația nu este mai bună nici în mediul urban, unde dintr-un total de 87 de unități de învățământ, 29 nu au primit avizul DSP anul trecut, pe motiv că nu erau respectate cerințele minime în domeniul igienei.