Mirajul străinătății, lipsa banilor și a unei locuințe, nesiguranța locului de muncă sau grijile cotidiene fac ca de la an la an, numărul nașterilor să scadă semnificativ. În unele zone, religia, penticostală, nu cea ortodoxă, face ca familiile să fie numeroase, chiar și cu câte 16 copii. În Valea Sării, Slobozia Ciorăști și Bîrsești, în prima jumătate a acestui an s-au născut cel mult trei copii, dar în Slobozia Bradului au fost 112 nașteri!
În foarte multe localități vrâncene, copiii născuți în prima jumătate a acestui an pot fi numărați pe degetele de la o mână. Primarii spun că nu mai are cine să facă copii, din moment ce mai toți tinerii sunt plecați la muncă în Spania sau Italia. Iar cei care au rămas acasă nu au chef, căci nu au locuri de muncă și nici case.
În comuna Slobozia Ciorăști, în prima jumătate a acestui an s-au născut doar doi copii. Primărița Elena Gîrneață crede că cei cei tineri refuză să mai aibă copii din cauza problemelor financiare. „Nu pot să îmi explic de ce nu mai vor să facă copii. Deși avem un preot foarte bun în comună, iar predica bisericească îi îndeamnă la acest lucru, eu am patru copii și am dovedit că se pot crește. Copiii sunt cea mai mare bucurie a vieții, nu pot să îmi dau seama de ce natalitatea este atât de mică. Bănuiesc că problemele financiare și lipsa locurilor de muncă sunt de vină pentru numărul mic de nașteri”, este de părere Elena Gîrneață.
Nici în comunele din zona de munte a județului situația nu tocmai roz. Åi aici, numărul nașterilor în prima jumătate a anului 2012 este foarte mic. La Valea Sării și la Bîrsești s-au născut doi, respectiv trei copii. Primarii spun că de vină pentru natalitatea mică este faptul că populația tânără a plecat la muncă în afara țării. „Tot tineretul este plecat în afară. Cine să facă copii, aia de peste 60 de ani? Din cauza crizei, tinerii au plecat să muncească în afară, să facă bani, iar bătrânii au rămas aici, iar ei nu mai pot face copii. De câțiva ani e situația asta în comună”, spune primarul comunei Bîrsești, Costică Hîrșu.
Åi în comuna Valea Sării, populația predominantă are peste 60 de ani. „În comună avem mai mulți bătrâni. Cei tineri sunt plecați în Italia, Spania și din acest motiv natalitatea e atât de mică”, a afirmat edilul comunei, Valentin Marcu.
Åi comunele Gologanu și Răstoaca, localități unde populația tânără este la rându-I plecată în țări străinătate, sunt la coada clasamentului în ceea ce privește natalitatea, în prima jumătate a acestui an născându-se doar câte trei copii.
Barza vine mai des la cei de religie penticostală
La polul opus în ceea ce privește numărul de nașteri este, așa cum era de așteptat, comuna Slobozia Bradului. În prima jumătate a anului, 112 femei au dat naștere unui copil. Primarul Valerică Zamfirescu spune că religia este motivul pentru care natalitatea în Slobozia Bradului are un trend ascendent de ani buni. Cea penticostală, nu ortodoxă. „Am atât de multe nașteri în comună pentru că religia locuitorilor, penticostală, nu le dă voie să se ducă la planning familial sau să facă avort. Cât le dă Dumnezeu, atâția fac. Am familii și cu câte 16 copiii. Faptul că sunt rromi nu este o regulă să facă mulți copii. De exemplu, și la Sihlea sunt rromi, dar acolo nu prea au mai mult de trei copii pe familie. Acum mă apropii de șapte mii de locuitori, dar cred că voi depăși populația Focșaniului dacă o țin în ritmul ăsta 10 ani”, este de părere primarul Zamfirescu.
În ceea ce privește numărul de nașteri în mediul urban, Municipiul Focșani este în fruntea clasamentului, cu 234 de nașteri, urmat de orașul Mărășești cu 66 de nașteri și de Adjud cu 55 de nașteri. În orașele Panciu și Odobești s-au născut doar 37, respectiv 33 de copii.
Potrivit statisticilor, prima jumătate a acestui an a adus o creștere a natalității la nivelul județului Vrancea, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, dacă anul acesta au fost înregistrate 1.554 de nașteri, în primul semestru al lui 2011 au fost 1.505 nașteri. Totuși, spre deosebire de primul semestru al anului 2010, când au fost 1.617 nașteri, indicele demografic este în scădere.
Potrivit specialiștilor, natalitatea în Vrancea a scăzut în ultimii 20 de ani cu 36%. Dacă în anul 1990 s-au născut 6.020 copilași, în 2010 numărul acestora a fost de doar 3.845. Județul nostru se află la mijlocul clasamentului național în ceea ce privește scăderea natalității, pe primul loc fiind județul Hunedoara, iar pe ultimul loc se situează Ilfov.