Persoanele care sunt pasionate de mersul pe biclicletă și vor să facă puțină mișcare, se pot plimba cu vehicului pe două roți pe cele două piste special amenajate. Din păcate, muncipiul Focșani are doar două piste pentru bicicliști. Cei care sunt pasionați de mersul pe bicicletă spun însă că ele nu sunt semnalizate corespunzător, motiv pentru care nu prea le folosesc. „După parerea mea, ele nu au fost făcute corect. Nu sunt marcate corespunzător, decât sporadic. Cea care este făcută în zona Gară este marcată, dar abia acum s-au pus indicatoarele. Fără aceste marcaje, nu are lumea cum să știe de ele”, ne-a spus Vasile Taban, un pasionat al mersului pe bicicletă.
Acesta a menționat că per ansamblu, în Focșani ar mai trebui amenajate piste pentru bicicliști. „Chiar recent am fost la Sovata și în zona Odorheiul Secuiesc și sunt făcute piste din oraș până la ieșire, spre parcuri, frumos amenajate. La noi nu este așa ceva. Eu am insistat de foarte mult timp pe lângă autorități. Bicicleta trebuie încurajată să fie folosită, trebuie amenajat rastel pentru parcare. La noi, trecerile în intersecție sunt făcute atât de prost, încât trebuie să te dai jos de pe bicicletă ca să treci, pentru că altfel spargi camera de la bicicletă”, a adăugat Vasile Taban.
Singura zonă în care bicicliștii se pot plimba este cea din Piața Unirii, dar din cauza aglomerației pietonale foarte mari, în special de la sfârșit de săptămână, se pot întâmpla accidente, cărora le pot cădea în special copiii. „Noi le-am amenjat și am încercat să le marcăm corespunzător, pe cât posbil . Într-adevăr, nu sunt folosite prea des”, a recunoscut Neculai Vlăsceanu, purtătorul de cuvânt al Direcției de Dezvoltare Servicii Publice, din cadrul Primăriei Municipiului Focșani.
Trebuie să îi încurajăm pe focșăneni să folosească bicicleta
Mersul pe bicicletă este unul dintre cele mai sănătoase sporturi și reprezintă varianta de deplasare cea mai ecologică și mai prietenoasă pentru mediul înconjurător. „Eu am renunțat la mașină, dar trebuie să îi încurajăm și pe ceilalți. Degeaba spun că au bicicletă, dacă la serviciu vin cu mașina. Trebuie puțină voință. Eu am făcut multe plimbări prin țară și în zona de munte cu bicicleta. Trăim în secolul vitezei, suntem sclavii vitezei și cei mai mulți s-au obișnuit să se urce în mașină și să circule cu 120 de kilometri la oră. În acest mod, nu mai poți vedea frumusețile naturii. Nu ai cum să vezi ce te înconjoară la asemenea viteză”, este de părere Vasile Taban.
Pentru a folosi pistele pentru biciclete, polițiștii îi pot îndruma pe cei care folosesc acest mijloc de deplasare. „Bicicliștii sunt îndrumați să folosească pistele pentru biclete, în locurile în care acestea există. Dacă într-o anumită zonă sunt indicatoare care le restricționează accesul pe partea carosabilă, vor fi sancționați. Împreună cu Primăria Municipiului Focșan,i efectuăm un studiu de trafic pentru a stabili zonele unde să se interzică circulația bicicletelor, pentru mai multă siguranță. Metoda s-a dovedit eficientă în timp, numărul evenimentelor rutiere grave în care să fie implicați bicicliștii împuținându-se”, a declarat comisarul șef Viorel Gheorghe, șeful Serviciului Rutier Vrancea.