Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Marile oraşe din România au pierdut mulţi locuitori, în ultimii 10 ani


   Populația stabilă recenzată a României a scăzut în ultimii 10 ani cu peste 2,6 milioane de persoane, ajungând în prezent la 19.043.767 de persoane. Acesta este cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimii 35 de ani, conform datelor preliminare ale celui mai recent recensământ realizat de către reprezentanții Institutului Național de Statistică (INS).
  Cele mai mari orașe ale țării afectate de această scădere, mai exact municipiile reședință de județ, au fost Galați, Dolj, Iași, Brașov și Constanța. În total, doar la nivelul acestora, populația stabilă recenzată a scăzut cu 296.384 de locuitori, aproape de două ori cât întreaga populație recenzată, în 2012, a municipiului Pitești.
   Reprezentanții administrațiilor locale ale unora dintre cele mai mari orașe din țară la nivelul cărora s-a înregistrat o scădere masivă a numărului de locuitori susțin că de vină pentru aceste rezultate este sărăcia, nu lipsa atragerii unor investitori care să creeze noi locuri de muncă în regiunile respective.
Populația stabilă recenzată a municipiului Galați a înregistrat în ultimul deceniu cea mai mare scădere a numărului de locuitori, la nivel național -67.657 de locuitori – aceasta ajungând de la 298.861 persoane, la recensământului realizat în 2002, la 231.204 persoane.
   Principalele cauze care au dus la scăderea numărului gălățenilor au fost, conform reprezentanților primăriei locale, plecarea lor în străinătate, rata mică a natalității și mutarea unora dintre locuitori în zonele rurale. „Galațiul este un oraș industrial care a prins contur odată cu apariția combinatului siderurgic. Cei care s-au angajat de tineri în combinat au ieșit acum la pensie și s-au întors la țară”, a declarat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Galați.
    La nivel național, cea mai mare scădere a populației stabile ca procent, de 27,82% s-a înregistrat în ultimii 10 ani în cazul municipiului reședință de județ Vaslui. Aici numărul locuitorilor a scăzut din 2002 și până în prezent cu 19.636 de persoane, aproape cât întreaga populație stabilă recenzată a Municipiului Codlea din județul Brașov. Pe locul al doilea în top se află municipiul Focșani din județul Vrancea. În cazul său populația stabilă recenzată a scăzut în ultimii 10 ani cu 27,48%, ajungând în prezent la 73.868 de persoane. „Din cauza condițiilor grele de viață, cetățenii din Focșani au luat calea pribegiei”, a declarat pentru Gândul Decebal Bacinschi.
   Următoarele locuri ale clasamentului sunt ocupate de municipiile de județ Tulcea și Piatra Neamț, unde populația stabilă recenzată a scăzut în ultimii 10 ani cu 27,46%, respectiv cu 26,23%. Într-o situația grea se află și Bacăul unde populația stabilă recenzată a scăzut cu aproape 24%, mai exact cu 42.040 persoane, ajungând în prezent la 133.460 de persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?