Focșănenii care locuiesc la casă au început să se aprovizioneze cu lemne. În dreptul porților, iar uneori pe trotuare, buștenii așteaptă să fie tăiați, pentru a fi apoi stivuiți în magazie. „Am cumpărat trei căruțe de lemne pentru iarna asta. Anul trecut mi-au trebuit mai multe, că iarna a fost grea. Dacă mai trebuie, mai cumpăr și anul ăsta”, ne-a spus Ion Mustafa, care locuiește pe strada Cernei din Focșani.
Cu toate că pe strada Cernei există rețea de alimentare cu gaze, o parte dintre locatari nu s-au racordat la conductă. Cei care s-au racordat la rețea și-au montat centrale pe gaze sau arzătoare în sobele de teracotă. „Eu mi-am cumpărat numai o căruță de lemne, pentru că noi avem gaz în casă. Numai la baie nu nu am putut să punem, pentru că locul era prea strâmt și nu s-au putut face racordurile”, ne-a declarat o vecină de-a lui neaâ Mustafa.
Un metru cub de lemn de fag de foc costă între 100 și 150 de lei. Direcția Silvică, spre exemplu, vinde lemn de foc cu100 de lei metrul cub. Lemnul poate fi achiziționat doar de la ocoalele silvice. „Pentru persoanele interesate și în limita mijloacelor auto disponibile, putem asigura și transportul acestora cu un tarif suplimentar”, a precizat directorul Direcției Silvice, Lucian Zanfir. Prin urmare, unii focșăneni preferă să cumpere lemne de la vânzătorii particulari, care aduc „marfa” în fața porții, iar uneori mai dau și o mână de ajutor la descărcat.
Potrivit legii, persoanele care au venituri mici și folosesc combustibul solid pentru încălzire pot beneficia de subvenție. Anul trecut, au primit astfel de ajutoare 163 de focșăneni.