Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

VIDEO şi GALERIE FOTO: Reînfiinţarea posturilor de poliţie era obligatorie


  

 

   Posturile de poliție din mediul rural au fost reînființate, de la 1 septembrie.  Experimentul pedelist, prin care acestea au fost desființate în urmă cu șapte luni, a demonstrat că infracționalitatea a crescut în această perioadă, la fel și costurile. Până la 1 septembrie, oamenii stăteau închiși în case, de frica hoților. Acum, dacă au probleme, știu că au cui să se adreseze.
 

   Desființarea posturilor de poliție, de către fostul guvern pedelist, a condus la creșterea numărului infracțiunilor în mediul rural. A recunoscut-o inclusiv comisarul șef Ionel Popescu, șeful IPJ Vrancea, iar primarii s-au plâns în nenumărate rânduri că nu pot ține piept infractorilor. Prin urmare, Guvernul Ponta a decis reînființarea posturilor de poliție, lucru care s-a și întâmplat de la 1 septembrie.
   De la începutul acestei luni, localitățile cu potențial infracțional ridicat au câte, maxim, șapte polițiști, iar celelalte posturi vor funcționa cu câte trei oameni. Vidra, Nereju, Bolotești, Cîmpuri, Păunești, Homocea, Slobozia Bradului și Sihlea sunt câteva dintre localitățile care au primit oameni noi.
   În comuna Vârteșcoiu, până la 1 septembrie a fost un singur om al legii. El lucra opt ore pe zi, de la 8.00 la 16.00, iar după ce încheia programul, siguranța în comună era asigurată de o patrulă, care venea și nu prea. Primarul Viorel Mârza consideră că reînființarea postului din Vârteșcoiu era obligatorie. După 1 septembrie, la postul de poliție din comună au mai venit trei lucrători. „De situațiile operative se vor ocupa polițiștii din comună. Ei au un grafic de permanență. Înainte, o singură patrulă trebuia să acopere Jariștea, Andreiașu și până în satul Faraoanele. Nu era deajuns”, ne-a declarat edilul.
   La Bolotești, postul a avut personal și înainte de 1 septembrie. După această dată, a mai venit un ajutor, astfel că acum sunt șase oameni de toți. „Odată cu reînființarea posturilor de poliție, am mai primit o funcție de ajutor șef de post. Activitatea o desfășurăm în două schimburi. Cei de la schimbul al doilea asigură și evenimentele pe timp de noapte, dacă sunt probleme. La noi, la Bolotești, chiar era necesară menținerea postului de poliție”, ne-a dat asigurări Ionică Mardaru, agent șef la Poliția Bolotești. Åži el susține că era necesară reînființarea posturilor de poliție.

La Slobozia Bradului sunt șase polițiști

   O situație mai specială a fost la Slobozia Bradului. Un singur om trebuia să țină în frâu o comunitate numeroasă de romi, iar în ajutor îi sărea patrula de la Gugești, care ajungea în aproximativ șapte minute. Acum sunt șase oameni la postul de poliție, dar localnicii lasă doar impresia că sunt de controlat.
   Agentul principal Nicușor Lupu susține că este destul de greu să fii om al legii într-o comunitate de romi. „Marele noroc este că 80-85% dintre ei sunt pocăiți. Nu beau, nu fumează și pastorul are foarte mare autoritate asupra lor. E un post în care dacă aduci un om nou, îi va fi foarte greu. Noi ne-am învățat cu ei, îi cunoaștem”, ne-a dat asigurări agentul principal. La Slobozia Bradului au revenit patru polițiști de la 1 septembrie, care lucrează în schimburi. Mai este un post liber, pentru agent principal, dat fiind că Nicușor Lupu este împuternicit.
   Cu toate că Slobozia Bradului este localitatea vrânceană cu cea mai ridicată natalitate, dar și cu cei mai mulți șomeri, furturile sunt o raritate. Agentul principal ne-a explicat că romii nu se fură între ei. „Poate din alte localități sau din alte județe, dar între ei nu se fură”, spune Lupu.  

Patrula de la Măicănești avea șapte comune de păzit

   Åži la Răstoaca a fost desființat postul de poliție în urmă cu șapte luni. De atunci și până pe 1 septembrie 2012, șoferii au călcat pedala de accelerație nestingheriți, după ora 16.00. Un singur polițist, nu putea să acopere toate evenimentele și să mai realizeze și activități rutiere. „După program interveneau la evenimente cei de la secția Măicănești. Åžapte comune acoperea secția de la Măicănești. Pentru comunitate este mai bine că s-au reînființat posturile de poliție. Este permanent un polițist”, ne-a declarat Costică Poienaru, agent principal la Răstoaca.
   Tot el ne-a explicat cum colegii de la Măicănești pierdeau timp căutând o adresă, iar până să ajungă la un eveniment, fapta se consuma. „Nu aveau de unde să știe unde locuiește cetățeanul care făcuse reclamația, nu cunoașteau comportamentul oamenilor, era mai greu. Era o patrulă într-un schimb și dacă era la Bălești, dura până ajungea”, ne-a mai spus Poienaru.
   Acum, la post lucrează încă doi polițiști. „Unul lucrează pe radar patru ore și celelate patru la post. Mai am unul care vine schimbul II, de la ora 14.00”, a adăugat agentul principal.
   Am încercat să vorbim și cu polițiștii de la postul de poliție din Sihlea, însă fără succes. De la soția unuia dintre ei am aflat că la Sihlea sunt trei agenți. Unul era liber când am fost noi în localitate, deoarece lucrase în week-end, un altul era în concediu de odihnă, iar cel de-al treilea era prin comună, cu probleme. Așa că, la post era închis.

Numărul infracțiunilor a crescut

   Bilanțul pe șapte luni, realizat la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean, arată o creștere a numărului infracțiunilor de omor. Față de patru infracțiuni înregistrate anul trecut, în acest an au fost înregistrate șapte astfel de cazuri. Referitor la infracțiunile stradale, bilanțul IPJ arată o scădere în mediul urban și o creștere în mediul rural.
   Inspectorul șef al IPJ, comisarul șef Ionel Popescu, a afirmat că de la 1 septembrie, în județ funcționează 68 posturi de poliție, la care se adaugă și cele 10 secții. Efectivul existent de polițiști a fost redistribuit către posturile de poliție reînființate, cu respectarea a două criterii: al teritoriului și al problemelor operative. Comisarul șef a mai precizat că sunt probleme în ceea ce privește integritatea secțiilor de poliție reînființate, care nu au fost folosite în ultimele luni. Deși nu sunt improprii desfășurării activității, șeful Poliției vrâncene spune că este nevoie de „anumite fonduri care ar putea să contribuie la o mai bună imagine a instituției poliției, astfel încât cetățeanul să apeleze cu încredere la instituția noastră”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?