Unitățile de învățământ din județ vor fi atent supravegheate de oamenii legii, în cadrul proiectul „Siguranța în școală”. Aceștia vor derula tot felul de acțiuni pentru combaterea delicvenței juvenile, dar și pentru scăderea absenteismului școlari. Ei și-au pus în gând să organizeze mai multe acțiuni în colaborare cu cadrele didactice, în cadrul cărora se va încerca și prevenirea consumului alcool în rândul minorilor.
În condițiile în care, la nivel național, fenomenul delincvenței juvenile a înregistrat o creștere, la nivelul județului Vrancea, printr-o bună colaborare interinstituțională, s-a reușit o scădere a numărului de infracțiuni comise de minori. Prin urmare, polițiștii vor derula în anul școlar 2012-2013 proiectul „Siguranța în școală”. „Dacă anul școlar 2011-2012 s-a desfășurat sub Prioritatea națională «Prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor», la nivelul IGPR s-a stabilit că anul de învățământ 2012-2013 va avea ca obiectiv «Siguranța în școală». Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, a fost întocmit un Plan de Măsuri la nivelul județului, cu sarcini precise, în care fiecare unitate de învățământ din mediul urban și rural a fost repartizată unui polițist și pe lângă aceasta toate unitățile de învățământ au fost incluse în itinerariile de patrulare ale Poliției, Jandarmeriei și Poliției Locale, pentru ca lucrătorii acestor instituții să fie prezenți la intrarea/ieșirea elevilor la/de la cursuri”, se arată într-un comunicat al IPJ.
La nivelul municipiului Focșani, unitățile de învățământ au fost repartizate astfel:
Poliția municipiul Focșani:
– Åcoala generală nr. 3, str. Dornei, nr. 1,
– Åcoala generală Anghel Saligny, str. Moldova nr. 8
– Åcoala generală Ion Bazgan, str. Mare a Unirii, nr. 64
– Åcoala generală Åtefan Cel Mare, b-dul București (Universitatea George Barițiu)
– Åcoala generală D. Zamfirescu, str. Tinereții, nr. 2,
– Colegiul Național Al. Ioan Cuza, str. Cuza Vodă, nr. 4
– Colegiul Tehnic Valeriu D. Cotea, str. Cuza Vodă, nr. 7
– Colegiul Național Unirea, str. Cezar Boliac, nr. 15,
– Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi, str. Moldova, nr. 9,
– Colegiul Tehnic G.G. Longinescu, str. Mărășești.
Inspectoratul Județean de Jandarmi:
– Colegiul M. Kogălniceanu, b-dul Gării, nr. 25
– Åcoala generală nr. 7, Aleea Åcolii, nr. 47
– Liceul de arte Gheorghe Tattarăscu, str. Al. Sihleanu
– Colegiul tehnic Traian Vuia, str. Cotești, nr. 58
– Liceul pedagogic Spiru Haret, str. Timotei Cipariu
Poliția Locală Focșani:
– Åcoala generală N. Iorga, Al 1 Iunie, nr. 6
– Åcoala generală Al. Vlahuță, Al 1 Iunie, nr. 6
– Colegiul tehnic Edmond Nicolau, str. 1 Decembrie 1918, nr. 39
– Colegiul tehnic Ion Mincu, str. 1 Decembrie 1918, nr. 39
– Liceul cu program sportiv, str. 1 Decembrie 1918, nr. 10
– Toate grădinițele din municipiul Focșani, în număr de 20 (pe timpul nopții);
– Åcoala generală Mândrești, la intrarea și ieșirea elevilor de la cursuri;
Polițiștii vor derula acțiuni, și în acest an,pentru scăderea absenteismului de la ore, organizând acțiuni în colaborare cu cadrele didactice, în cadrul cărora se va încerca și prevenirea consumului alcool în rândul minorilor.
Mai puține infracțiuni comise de minori
Chiar dacă la nivel național, numărul copiilor care comit infracțiuni crește de la an la an, iar faptele sunt din ce în ce mai grave, județul Vrancea a înregistrat în ultimii 2 ani o scădere a numărului faptelor. „Factorii cu atribuții pe această linie au intensificat acțiunile preventiv-reactive și au realizat activități concrete în sistem partenerial pentru creșterea siguranței în unitățile de învățământ. S-a dorit astfel evitarea înregistrării unor evenimente în care să fie implicați elevii sau cadrele didactice, cu impact puternic asupra opiniei publice, prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, fiind una dintre prioritățile Poliției Române la nivel național pentru anul 2012”, se arată în același comunicat.
În primele opt luni ale anului 2012, au fost sesizate poliției 13 infracțiuni, în care au fost implicați elevii. Polițitii au întocmit o statistică, potrivit căreia 8 infracțiuni au fost săvârșite în incintele școlilor, 5 în zona adiacentă unităților de învățământ. Potrivit oamenilor legii, 8 infracțiuni au fost comise în mediul urban, iar 5 în mediul rural. În 7 cazuri, toate furturi, autorii au fost elevi, iar în 8 cazuri aceștia au fost victime. Faptele penale înregistrate au fost toate de furt.
„Pe linia dinamicii accidentelor de circulație în care au fost implicați cu vinovăție minorii cu vârste între 7 și 18 ani, la nivelul județului Vrancea, în anul școlar 2011-2012, analiza a relevat următoarele: pe segmentul de vârstă 7-15 ani s-au înregistrat 5 (0) accidente grave soldate cu 5 (0) răniți grav și nicio persoană decedată, precum și 11(-2) accidente ușoare soldate cu 12(-2) răniți ușor, cele mai multe dintre cazuri accidentele fiind produse pe fondul traversării neregulamentare (9), iar 4 pe fondul abaterilor săvârșite în calitate de bicicliști. Pe segmentul de vârstă 16-18 ani s-a înregistrat 1 (-2) accident grav cu un (-2) rănit grav, precum și 4(-3) accidente ușoare soldate cu 7(-3) răniți ușor, 3 dintre acestea pe fondul traversării neregulamentare și 2 pe fondul abaterilor săvârșite în calitate de bicicliști”, se arată în același comunicat.
Polițiștii susțin că toate accidentele grave s-au produs în interiorul localităților, dintre care unul în mediul urban și 5 în mediul rural. Dintre cele 15 accidente ușoare, 14 s-au produs în interiorul localităților.