Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Bâlci la Motnău, pe 9 septembrie


   Primarul comunei Dumitrești, Petrică Dogaru, va organiza duminică, în satul Motnău, un bâlci tradițional. Până în 1990, bâlciul de la Motnău era organizat, în fiecare an, pe 8 septembrie, dată la care creștin-ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Marie Mică.
   Nu se știe când a fost organizat pentru prima dată bâlciul, însă bătrânii satului povestesc că l-au moștenit din moși strămoși. Acesta a fost întrerupt după revoluție, urmând a fi reluată tradiția, după mai bine de 20 de ani. Pentru acest eveniment, edilul comunei Dumitrești a pregătit satul cum se cuvine. A reparat gardul Căminului Cultural din Motnău, care era distrus în totalitate, apoi a aranjat terenul din vecinătate, pe care, anterior, era amenajat un depozit de lemne.
   Începând din primăvara anului viitor, edilul dorește să demareze lucrările de modernizare a Căminul Cultural din Motnău, deoarece clădirea este într-o stare deplorabilă. „La Motnău exista de mult timp, un bâlci popular pe 8 septembrie, de Sfânta Marie. Anul acesta îl vom face duminică, pe 9 septembrie, deoarece ne dorim să reînviem această tradiție, ca să nu uităm de unde ne tragem. Oamenii își doresc acest lucru și nu facem altceva decât să le venim în sprijin. Vom demara și lucrări de reabilitare a căminului, deoarece este într-o stare deplorabilă. Am decis să începem cu acest imobil, deoarece în această parte a comunei populația este mai tânără decât în rest”, a spus Petrică Dogaru.
   Potrivit Bibliei, pe 8 septembrie s-a născut Fecioara Maria, din părinții Ioachim și Ana, care, ajunși la bătrânețe fără copii, au început să se roage la Duhul Sfânt să le dea un urmaș. Această zi marchează, în calendarul arhaic, sfârșitul verii și începutul lucrărilor agricole de toamnă, la această dată, oamenii nu aprind focul în vatră deoarece se spune că acest lucru ar aduce ghinion și boală. De ziua Fecioarei, creștinii aprind o candelă care arde întreaga zi.
   Femeile care își doresc prunci trebuie să meargă în ziua de sărbătoare la biserică și să se roage din tot sufletul, precum au făcut-o Ioachim și Ana. În unele tradiții, Maica Domnului se roagă de Dumnezeu să nu prăpădească lumea.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?