Absolvenții de liceu au obținut rezultate slabe la Bacalaureatul de toamnă, procentul de promovare fiind de 20,62. În vară, au promovat 45,58 la sută dintre candidați. Unii părinți susțin că de vină pentru rezultatele slabe sunt chiar profesorii, care nu mai predau la ore cu tragere de inimă. Anul viitor, absolvenții de liceu vor susține bacalaureatul diferențiat.
Absolvenții de liceu au obținut rezultate foarte proaste la sesiunea din toamnă a examenului de Bacalaureat. Singura lor șansă este să se pregătească pentru sesiunea din vara anului viitor.
Potrivit rezultatelor comunicate de reprezentanții Inspectoratului Åcolar Județean, procentul de promovare a fost de numai 20,62%, cu mult mai slab decât în sesiunea din vară. La sesiunea din august-septembrie s-au înscris 1.681 candidați, însă s-au prezentat pentru a susține probele 1.474 absolvenți de liceu. Dintre aceștia, doar 304 au reușit să promoveze examenul în această sesiune. Ceilalți 1.166 candidați, respectiv 79,1%, au fost declarați respinși. Contestațiile au putut fi depuse ieri, în intervalul orar 16.00 – 20.00.
În cadrul acestei sesiuni, niciun candidat nu a obținut nota 10 și doar doi absolvenți de liceu au reușit să obțină medii între 9 și 9,99. Este vorba de un elev de la Vidra, care a obținut media 9,18 și un altul de la Colegiul „Valeriu D. Cotea” din Focșani, care a obținut 9,38. De asemenea, trei candidați au obținut medii între 8 și 8,99, iar 51 de absolvenți de liceu au obținut medii între 7 și 7,99. Cei mai mulți dintre promovații sesiunii de toamnă a examenului de Bacalaureat, mai exact 248, respectiv 81,58%, au obținut medii între 6 și 6,99. La polul opus, 958 absolvenți nu au reușit să obțină medii de 5. Au existat și candidați care au primit doar punctul din oficiu.
Rezultatele foarte slabe înregistrate în sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat îi nemulțumesc profund pe cei din conducerea Inspectoratului Åcolar. Ei spun că absolvenții de liceu nu s-au ridicat deloc la nivelul așteptărilor, având în vedere că pe perioada vacanței profesorii s-au sacrificat și au făcut, voluntar, ore suplimentare de pregătire. „Nu sunt mulțumită de numărul candidaților reușiți. Este destul de mic, dacă ținem cont de faptul că s-a făcut și pregătire în fiecare unitate școlară, la toate disciplinele de Bacalaureat. Sperăm ca anul viitor să crească procentul în ceea ce privește promovarea, mai ales dacă se are în vedere schimbarea structurii acestui examen. O felicit pe doamna ministru pentru că a ținut cont de propunerile din teritoriu. Vreau să le mulțumescu profesorilor implicați în buna desfășurare a examenului de Bacalaureat, sesiunea de toamnă”, a spus inspectorul școlar general adjunct Luminița Balaban.
Părinții dau vina pe profesori
Chiar dacă mulți dintre candidații picați nu au făcut prea mari eforturi pentru a obține măcar punctajul minim, părinții susțin, în continuare, că vinovați pentru aceste rezultate dezastruoase sunt profesorii, care nu se ocupă suficient de pregătirea elevilor.
Unii dintre candidați s-au întâlnit cu examenul de Bacalaureat pentru a treia oară. Cu toții își fac speranțe că vor obține note de promovare după soluționarea contestațiilor. „Băiatul meu a dat Bacalaureatul pentru a treia oară. Cred că este lipsa profesorilor, care să își facă orele într-adevăr, aceasta este problema. Unii profesori nu își fac orele doar pentru a forța copiii la pregătire în particular. Știu de la copilul meu, că mergea la școală și era trimis acasă, pentru că nu se făceau orele. Acum s-a pregătit el acasă, singur. A luat peste 6, dar avea nevoie de nota 7 la limba română. Vom depune contestație și sper să promoveze dacă nu, va da și anul viitor”, a spus Săndica, mama unui candidat.
Bacalaureatul de toamnă, ușor doar pentru unii
Au fost și candidați fericiți, care pot răsufla liniștiți. Abia acum pot spune că Bacalaureatul a fost ușor. „Am dat doar la fizică și am luat 7,70. Mi s-a părut că a fost mai ușor examenul, dar cred că am și învățat mai mult pentru sesiunea aceasta. Am făcut și pregătire cu un profesor. Aș fi vrut să merg la facultate, dar dacă am avut problema cu Bac-ul, s-au ocupat locurile și să văd ce locuri mai găsesc. Dacă nu reușesc acum, încerc la anul. Nu mă interesează câți au promovat, dacă sunt mulți sau puțini, sunt bucuros că am promovat eu”, a spus Elvis Răduță, de la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” din Focșani.
Rezultatele finale la examenul de Bacalaureat, sesiunea august – septembrie, vor fi afișate miercuri.
Bacalaureat diferențiat, de anul viitor
Ministerul Educației a pregătit, pentru sesiunea de anul viitor, un nou sistem de testare a candidaților, diferențiat. Astfel, se dorește să existe așa numitul examen de Bacalaureat național, care se va desfășura după regulile celui de acum, și examenul de Bacalaureat Profesional. Acesta din urmă va diferi de examenul clasic, prin faptul că elevii vor susține un proiect practic și una scrisă din domeniul tehnic. La ambele tipuri de Bacalaureat, candidații vor susține probele de competențe, dar și proba scrisă la Limba și Literatura Română, la fel ca și până acum.
Totuși, candidații care vor opta pentru examenul de Bacalaureat Profesional, nu vor avea dreptul să urmeze cursurile vreunei facultăți. Bacalaureatul Profesional este opțional, astfel că cine vrea să urmeze cursurile vreunei facultăți trebuie să se orienteze către cealaltă variantă.
Vezi AICI care este situația candidaților la examenul de BACALAUREAT
Vezi AICI tabelul nominal cu rezultatele la examenul de BACALAUREAT