Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Stare de CALAMITATE în agricultură


   Sistemele de irigații din județ funcționează doar pe hârtie, acuză agricultorii vrânceni. Mai puțin de 400 hectare au fost irigate în această vară secetoasă în care agricultorii au văzut cum este pârjolită munca din acest an. Cifrele seci ale statisticii Direcției Agricole arată că peste 40 mii hectare de porumb sunt afectate de secetă, din care 18.120 hectare sunt compromise în totalitate, la fel ca 4.950 hectare cultivate cu floarea soarelui. Fermierii cer să fie declarată stare de calamitate în agricultură.

   Reabilitarea sistemului de irigații nu a fost o prioritate în ultimii ani de guvernare pedelistă, iar acest lucru s-a văzut în această vară secetoasă. Doar 392 hectare de teren au fost irigate în amenajarea de irigații de la Măicănești, unde erau contracte încheiate pentru aproape șase mii hectare de teren. Însă hoții de fier vechi care au furat ce au găsit din stații, cutremurele care au rupt infrastructura subterană au făcut practic imposibilă udarea culturilor agricole. „E ca într-un joc cu nebuni. Dai drumul la apă într-o solă, curge în alta”, precizează Costică Neață, directorul Direcției Agricole, despre situația de la Măicănești.
   Situația din zonă este cunoscută de autoritățile locale care spun că sistemul de irigații s-a degradat de la an la an. Primarul Costel Necula spune că în zonă se iriga foarte bine până în primii ani după 1990, când mai erau funcționale vechile CAP-uri și IAS-uri. Ulterior s-a distrus și furat aproape totul. „Sistemul de irigații din zonă este la pământ. Se poate iriga pe o zonă de la fostul IAS, iar în rest toată infrastructura este stricată. A fost distrus totul la stații, s-au furat și antenele. Trebuia luată o decizie și reparat în primăvară, acum este prea târziu. Sistemul a fost funcțional până prin 1995, când au funcționat fostele IAS”, a explicat primarul din Măicănești, Costel Necula.
   Conducerea Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, filiala Vrancea a explicat că, pentru 2011, deși au fost încheiate contracte pentru 5.571 hectare, au fost irigate efectiv doar 392 hectare, adică mai puțin de 10% din suprafață. Directorul Ionel Partene spune că motivele sunt diverse, de la furturile masive din stațiile de pompare care le-au făcut practic inutilizabile și până la infrastructura îmbătrânită. Majoritatea rețelelor subterane sunt realizate din azbociment și au fost afectate în urma mișcărilor tectonice.

Seceta a pîrjolit porumbul, floarea soarelui, sfecla de zahăr

   Peste 3.800 de înștiințări au fost trimise de agricultorii vrânceni către Direcția Agricolă în care arată pagubele produse de secetă. Agricultorii cer să fie declarată stare de calamitate deoarece pagubele produse sunt imense. Cifrele statisticii Direcției Agricole arată că, doar în Vrancea, peste 40 mii hectare de porumb sunt afectate de secetă, din care 18.120 hectare sunt compromise în totalitate. De asemenea, 4.950 hectare cultivate cu floarea soarelui sunt compromise în totalitate și peste 7.000 hectare sunt calamitate în procent de peste 30%. „Toată suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr, de 341 hectare, a fost compromisă în totalitate, iar la cultura plantelor de nutreț înregistrăm pierderi de recoltă de circa 60%”, a spus directorul Direcției Agricole.

Sprijin financiar pentru agricultori

   Pentru a-i ajuta pe agricultori să depășească acest an dificil au fost propuse două măsuri de ajutor financiar. Prefectul Cătălin Popescu a precizat că aprobarea actelor normative privind alocarea fondurilor va fi realizată în următoarea ședință a guvernului Victor Ponta. Este vorba despre majorarea subvenției pe suprafață cu circa 50 euro, de la bugetul României, iar subvenția totală ar putea ajunge la 180 euro/hectar pentru anul 2012-2013.
   Jumătate din această sumă va ajunge în conturile fermierilor încă din această toamnă, după cum a anunțat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. De asemenea, țăranii care au suprafețe mici de terenuri ar mai putea primi un sprijin financiar de 100 lei pentru fiecare hectar. Măsura se adresează în special țăranilor care nu se află în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și care nu beneficiază de celelalte subvenții pentru agricultură. 

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?