Dacă vă programați un bebeluș, iată câteva reguli generale de care ar trebui să țineți seama.
Înainte de sarcină
1. În dieta zilnică, nu ezitați să utilizați până la 30% grăsimi bune, adică ulei de măsline, ulei de in, semințe de in, susan, nuci. Fără grăsimi, nu are loc ovulația, deci nu puteți concepe. Hormonii sexuali se sintetitează în organism în colesterol!
2. Zincul este esențial pentru producerea unui volum optim de spermă și a unui nivel normal de testosteron. Din păcate, în România, nu sunt alimente care conțin zinc. Îl găsiți însă în toate fructele de mare proaspete și în special în stridii.
3. Acidul folic se ia cu 3 luni înainte de sarcină. Reduce cu până la 70% defectele tubului neural al fătului. Acidul folic e util atât pentru dezvoltarea celulară normală cât și pentru dezvoltarea embrionului.
După sarcină
1. Până la 8 săptămâni, fătul se formează. În această perioadă, e ideal să mâncați hrană de calitate superioară și să beți până la 3 litri de apă pe zi.
2. Substanțele existente în țigări se lipesc de componentele sângelui de 3 ori mai rapid decât oxigenul din aer și ajung la făt. Astfel, viitorul copil nu e hrănit bine și poate avea greutate mică la naștere sau puteți suferi un avort spontan. Èigările trebuie evitate și de către partener.
3. Alcoolul în cantitate mare sau în cantități moderate, dar consumat constant poate cauza retard mintal fătului sau crize de epilepsie în cursul vieții viitorului copil. Deci, fără alcool!
Respectând aceste reguli, aveți șanse mari să concepeți un bebeluș sănătos.