Conducerea Spitalulului Județean de Urgență din Focșani dă vina pe omologii de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) pentru problemele financiare cu care se confruntă instituția. Ieri, în cadrul ședinței Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Persoane Vârstnice, care a avut loc la Prefectură, managerul Spitalului Județean, medicul Nicolae Moise, i-a cerut sprijin prefectului Cătălin Kanty Popescu, pentru rezolvarea problemelor financiare cu care se confruntă unitatea medicală.
Moise susține că de vină pentru problemele financiare ale Spitalului este CAS, care nu finanțează suficient unitatea. În replică, reprezentantul CAS, Marta Harabulă, director Relații contractuale, a spus că plățile către spital se fac în limita banilor primiți de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
În prezent, din cauza datoriilor, mai mulți furnizori de medicamente nu mai aprovizionează spitalul, iar laboratorul de analize cu care acesta este în contract mai face doar analizele urgente. „O parte din furnizorii de medicamente au sistat livrarea (…). Asemănător au procedat și cei de la SC Medcenter SRL prin refuzul prestării de servicii-analize medicale, doar pentru cele considerate urgență”, se arată în adresa redactată de reprezentanții spitalului.
„Dificultățile financiare cu care se confruntă spitalul rezultă și din slaba finanțare a Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, urmare a derulării contractului de furnizare servicii medicale spitalicești. Precizăm că și contractul a fost stabilit la valoarea minimă de contract conform Ord. 864/583/2011 și nu la cea posibil de contractat în funcție de capacitatea maximă de funcționare a spitalului. La această dată, Spitalul Județean de Urgență Focșani nu are asigurat bugetul pentru trimestrul IV 2012, valoarea repartizată la contractare acoperind perioada ianuarie – august 2012. Åi din această valoare contractată, decontarea lasă de dorit, deoarece lunar a fost acoperit fondul de salarii și o parte din utilități”, se mai arată în adresa Spitalului.
Bani plătiți în funcție de deschiderile de credite
Reprezentanții CAS Vrancea spun că banii către Spitalul Județean au fost alocați în baza condițiilor stabilite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Cele cinci spitale din Vrancea au contractat sume în valoare totală de 57.147 mii lei, din care Spitalul Județean 41.534 mii lei. „Repartizarea sumelor contractate, pe luni și trimestre, s-a făcut pe baza solicitărilor spitalelor și nu corespunde cu trimestrializarea prevederii bugetare aferentă art. «Spitale generale» stabilită de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, în funcție de cerințele Ministerului de Finanțe. Deoarece deschiderile de credite bugetare primite lunar de la CNAS sunt în limita a 1/3 din prevederea bugetară trimestrială. CAS Vrancea înregistrează restanțe la plata față de unitățile sanitare cu paturi, la data de 14.07.2011 acestea fiind de 7.195.721 lei, din care la Spitalul Județean 5.663.369”, se arată în adresa CAS Vrancea.
Reprezenzanții CAS susțin că în primul semestru al acestui an, Spitalul Județean a realizat servicii medicale peste valoarea contractată, de 6.195.74 lei, iar legea nu obligă se deconteze acele servicii. „Menționăm că potrivit art. 14 din Contractul de furnizare de servicii medicale spitalicești, încheiat cu fiecare unitate sanitară «Efectuarea de servicii medicale spitalicești se face pe propria răspundere și nu atrage nicio obligație din partea casei de asigurări de sănătate cu care s-a încheiat contractul». Totodată, potrivit art. 15 alin (3) din Anexa nr. 17: «pentru încadrarea în sumele contractate cu casele de asigurări de sănătate, spitalele vor întocmi liste de prioritate pentru cazurile programabile, dacă este cazul, cu excepția cazurilor de urgență medico-chirurgicală, a cazurilor care necesită internare în secțiile de obstetrică-ginecologie și a bolilor cu potențial endemo-epidemic»”, se mai arată în adresa CAS. Totuși, cei de la CAS susțin că o parte dintre problemele Spitalului Județean vor putea fi rezolvate parțial, deorece luna aceasta a fost deblocată suma de 3 milioane de lei din fondul de rezervă, din care unitatea medicală va primi cea mai mare parte.
În urma acestor discuții, prefectul Cătălin Kanty Popescu le-a promis reprezentanților celor două instituții că va face cunoscute aceste probleme instituțiilor centrale din București, pentru a detensiona situația și a găsi o rezolvare.