Ediția: Vineri 10 Ianuarie 2025 Nr. 6790
Ediția: Vineri 10 Ianuarie 2025 Nr. 6790

VIDEO si GALERIE FOTO: Procurorii DNA au mutat anchetele la Tulnici


 

   Persecutarea vrâncenilor care au votat la referendum, continuă! Procurorii DNA Galați au mers, ieri, la Tulnici, pentru a-i ancheta pe cei care și-au exercitat un drept constituțional: acela de a vota la Referendumul din 29 iulie pentru demiterea lui Traian Băsescu. Pe parcursul întregii zile, procurorii DNA, însoțiți de ofițeri de poliție, au mers din poartă în poartă în satele Coza și Lepșa în încercarea de a afla dacă s-a votat multiplu sau nu. Săptămâna trecută, au fost cercetate mai multe persoane din Suraia. Primarul comunei Tulnici, Valentin Bîznă crede că este vorba de un abuz al procurorilor deoarece la referendumul din 29 iulie nu s-a înregistrat nicio sesizare privind organizarea și desfășurarea scrutinului.

   Acțiunea de intimidare a vrâncenilor care și-au exprimat dreptul la vot în data de 29 iulie a continuat ieri, la Tulnici. Pe parcursul întregii zile, procurorii DNA însoțiți de ofițeri de poliție au mers din poartă în poartă în satele Coza și Lepșa în încercarea de a afla dacă s-a votat multiplu sau nu. Au fost trei procurori și mai mulți ofițeri în frunte cu procurorul șef al DNA Galați, Gheorghe Ivan.   Aceștia au refuzat să stea de vorbă cu reporterii „Monitorului de Vrancea”.
   Primarul comunei Tulnici, Valentin Bîznă, a declarat că procurorii au venit să ancheteze oameni care au votat la referendumul din 29 iulie, în condițiile în care în acea zi nu s-a înregistrat nicio sesizare privind organizarea și desfășurarea scrutinului. Primarul Bîznă crede că este vorba de un abuz al procurorilor DNA atât timp cât reclamațiile referitoare la boicotarea referendumului nu sunt luate în calcul, dar anchetatorii apar la fiecare solicitare a PDL. „Azi dimineață  m-am trezit cu procurorii DNA în comună, că vor să ancheteze persoane care au participat la vot la referendumul din 29 iulie. Asta în condițiile în care în ziua referendumului nu s-a înregistrat nicio sesizare perivind desfășurarea alegerilor, iar oamenii PDL-ului au participat la procesul electoral având oameni în toate secțiile de votare. Practic au avut 2 oameni în fiecare secție de votare. Cred că avem de-a face cu un abuz al procurorilor DNA, care răspund comenzilor politice ale PDL și ale lui Traian Băsescu. Acest lucru reiese din faptul că reclamațiile facute de USL nu sunt luate în calcul, în schimb, când vine vorba de PDL, procurorii fac anchete deși nu a existat niciun fel de plângere. Invit procurorii să-i ancheteze și pe cei care au îndemnat populația și în unele cazuri au forțat-o să nu participe la vot”, a spus primarul din Tulnici.
   Valentin Bîznă a dat ca exemplu câteva cazuri în care oamenilor le-au fost reținute actele de identitate pentru a nu putea vota. „La Tulnici avem multe astfel de exemple. Au fost cazuri în care oamenii PDL au reținut cărțile de identitate ale angajaților pentru a nu putea participa la vot. De exemplu, Florin Bîznă, administrator la societatea Flobiz SRL le-a luat buletinele angajaților pentru a nu putea merge la vot și exemplele pot continua”, a afirmat primarul Valentin Bîznă.

      „Este planul PDL  și al lui Traian Băsescu de a rămâne cu orice preț la putere”

   Primarul din Tulnici crede că ceea ce se întâmplă este o acțiune de intimidare pentru a-i determina pe oameni să nu mai iasă la vot la alegerile generale din toamnă. „Este tot un plan al PDL și al lui Traian Băsescu de a rămâne cu orice preț la putere”, a afirmat Bîznă. Referitor la numărul mare de persoane care au votat în stațiunea Lepșa, primarul din Tulnici a arătat că pe listele permanente sunt 345 persoane, dar foarte mulți cetățeni au votat pe liste electorale speciale deoarece au case de vacanță în zonă. „Sunt peste 1.150 de case de vacanță în Lepșa, la care se adaugă pensiuni și hoteluri. Așa se face că vara, când sunt concedii, și la marile sărbători, sunt și 5-6 mii de persoane în localitate. În acest context, prezența la urne putea fi și de o mie la sută”,  a spus primarul Valentin Bîznă.
   Printre cei interogați de procurorii DNA s-au aflat Åžtefan și Maria Tudorache, care au votat cu urna mobilă la referendumul din 29 iulie. Bătrânii au solicitat urna mobilă pentru că Åžtefan Tudorache este nevăzător și se află la o vârstă înaintată, peste 90 de ani. Oamenii ne-au spus că au fost întrebați cum au votat, cine a venit cu urna mobilă. „I-au luat declarație uncheșului, că cine a venit de a pus ștampila. I-am spus cine a fost cu urna mobilă, dar pe unul tinerel nu l-am știut, mi-a spus doar că e un polițist de la Bacău”, ne-a spus Maria Tudorache.

                             Revoltați împotriva anchetatorilor DNA

   Oamenii din Tulnici sunt revoltați de ancheta procurorilor DNA deoarece până acum nu a fost făcută nicio reclamație din partea pedeliștilor care au fost prezenți în secțiile de votare. Această situație îi determină pe oameni să creadă că este un abuz al procurorilor, mai preocupați de luptele politice decât de rezolvarea problemelor reale ale oamenilor. „De ce vine DNA-ul la noi în sat ? Au avut oameni în fiecare secție de votare, nu s-au făcut plângeri. De ce au venit dacă nu a fost nicio reclamație ?”, a reproșat Irina Ciută. Aceasta a arătat că oamenii au venit la referendum pentru a schimba ceva în România condusă în ultimii opt ani de Traian Băsescu, au venit la referendum să scape de mafia pedelistă. „De ce ne întreabă pe cine am votat ? A fost referendumul, s-a votat, nu au fost probleme. Noi am fost la vot ca să scăpăm de sărăcie, pentru că nu mai avem din ce trăi. Copiii au o pregătire, au o școală, dar nu au unde să lucreze. De asta am ieșit la vot. Să dispară mafia, să se schimbe ceva în țară. De ce este închisă Obștea ? Trebuie să ne dea lemnele. Au tăiat în neștire, au făcut niște lucruri pe care nici ei nu mai știu pe unde să le scoată, iar acum nu ne mai dau nici lemne de la Obște. Cine mănâncă Obștea? Tot PDL-ul”, a continuat Irina Ciută.
   Femeia spune că situația din comună este tensionată din cauza incidentelor din ultimele luni. Incendierea câtorva camioane aparținând unor oameni de afaceri din comună și lipsa unor acțiuni vizibile de identificare a făptașilor au creat o stare de teamă în rândul oamenilor. „DNA să vină și să întrebe cine ne dă foc pentru că nouă ne este frică să stăm în casă, să ieșim din casă. În spatele incendiilor este tot cineva din satul nostru, pentru că nu vine cineva de la București sau de la Brașov. Tot de la partide pleacă. Procurorii ar trebui în primul rând să ancheteze astfel de cazuri pentru că nouă ne este frică să mai stăm în satul ăsta. Noi ar trebui să cerem o situație de urgență aici pentru că ne este frică să mai stăm în casă”, a afirmat Irina Ciută.

                            Tulnicenii vor să meargă la Parlament

   Unii dintre sătenii din Tulnici vor să meargă până la București pentru a le cere parlamentarilor să îl schimbe pe Traian Băsescu.
Iorguță Å¢uțuianu spune că procurorii DNA ar trebui să îi ancheteze pe cei care încalcă legea, nu pe oamenii bătrâni care au votat la referendum. „Să îi ancheteze pe cei care fac fraude, care violează, care fac prostii. De ce să vină în comună să îi ancheteze pe oameni ? Unde s-a mai văzut în țara europeană să vină bandiții ăștia să îi ancheteze pe oamenii bătrâni ? Acum poporul va spune că nu mai iese la vot. Le este frică oamenilor. De la cine pleacă asta dacă nu de la chioru ăsta? Nu am pomenit un șef de stat ca ăsta. Vrem să facem o scrisoare și să mergem vineri la Parlament. Să îi întrebăm ce facem noi acum, căci nu mai putem. Cei de la PDL ne-au terminat pădurile aici. E jelanie ce este în pădure. Taie ăștia de la PDL pe rupte. Au dat bani la alegeri. Eu nu mai pot. Am 80 de ani, dar nu mai pot, mă mustră conștiința când văd ce se întâmplă. Vrem să ne ducem în Parlament să ne spunem oful. Am văzut că vineri se întrunesc în Parlament ca să discute despre Băsescu”, ne-a spus Iorguță Å¢uțuianu.

                         La început a fost Suraia

   În urmă cu o săptămână, trei procurori DNA au făcut anchete în comuna Suraia, oamenii fiind chestionați cu privire la participarea lor la Referendum. Comuna Suraia a fost împărțită în trei zone, fiecare fiind arondată unui procuror, care a fost însoțit de câte trei polițiști.
Primarul comunei Suraia, Vasile Grosu, declara la vremea respectivă că acțiunea „procurorilor lui Băsescu” reprezintă un abuz și un atentat la libertățile și drepturile omului. „Consider că acțiunea procurorilor DNA, a procurorilor lui Băsescu, este un abuz care are loc la ordinele președintelui suspendat Traian Băsescu. Cred că această acțiune are loc în mod special la Suraia pentru că eu am fost la PDL și acum avem de-a face cu o răzbunare. Am fost anchetați pentru altă plângere, făcută de președintele PDL Vrancea, Alin Trășculescu, și care s-a dovedit a fi falsă”, spunea edilul.

            Oprișan, despre o posibilă audiere a sa la DNA: Este o poveste de adormit copiii

      Președintele Consiliului Județean  Vrancea, Marian Oprișan, a declarat, ieri, răspunzând unei întrebări privind o posibilă audierea a sa la DNA în cazul referendumului, că aceasta este „o poveste de adormit copiii”, pentru că nu există niciun motiv pentru a fi cercetat, dar dacă va fi citat, se va prezenta.
   Oprișan a precizat că dacă va fi chemat de procurorii DNA, va da curs invitației. Președintele Consiliului Județean Vrancea a mai spus că nu era nevoie ca procurorii să bată din poartă în poartă, ci era suficient să facă verificări la sediile parchetelor.
   Marian Oprișan a fost la sediul Ministerului Administrației și Internelor în calitate de președinte al Consiliului Județean  Vrancea, pentru a participa la discuțiile cu conducerea MAI și cu premierul Victor Ponta.

36 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?