Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Elevii fug de şcoala profesională


   Părinții dau dovadă de dezinteres total în a-și îndrepta copiii către învățarea unei meserii. Aceasta în condițiile în care examenul de Bacalaureat se dovedește a fi o piedică tot mai greu de depășit pentru mulți dintre ei, iar învățarea unei meserii este tot mai importantă. În vreme ce piața muncii din județ duce nevoie de specialiști în diverse domenii de activitate, clasele ofertate în cadrul programului „Alege-ți drumul” nu au prea mare căutare în rândul elevilor.

   Elevii claselor a IX -a care nu au reușit să se înscrie în cadrul claselor profesionale disponibile începând cu noul an școlar 2012 – 2013 prin programul „Alege-ți drumul” mai au o șansă în cadrul celei de-a III-a etape a înscrierilor, din perioada 27 – 31 august. Oferta este în continuare generoasă și cuprinde clase cu specializări dintre cele mai diverse și cu căutare pe piața muncii.
   Chiar dacă oferta este atractivă iar nevoia de specialiști pe piața muncii este mare, atât directorii unităților de învățământ cât mai ales părinții au dat dovadă de dezinteres total. Asta în condițiile în care, oficialii Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea au arătat că Bacalaureatul se dovedește a fi un examen tot mai dificil de promovat. Mai mult, cunoașterea unei meserii la finalizarea studiilor ar trebui să fie o prioritate pentru elevi iar Bacalaureatul ar trebui adaptat la specificul fiecărei unități de învățământ, pentru ca promovabilitatea să nu mai fie cea înregistrată în ultimii ani. „Această formă de specializare, respectiv școala profesională, deși ar trebui să i se dea o atenție deosebită, elevii și părinții o tratează cu superficialitate. Este păcat, pentru că se simte nevoie pe piața muncii a unor absolvenți de școală profesională. Nu se poate ca toată lumea să termine liceul iar în momentul în care susțin examenul final, respectiv Bacalaureatul, ei nu fac față. Sperăm să se modifice metodologia de Bac și fiecare tip de liceu să aibă ceva specific, personalizat. Cred că matematica, la unele specialități să fie la alegere, pentru că am constatat că aici sunt marile probleme”, a precizat inspectorul școlar general adjunct Luminița Balaban.
Cu argumente în favoarea școlii profesionale vine și inspectoarea de specialitate Tincuța Zahariuc. Aceasta a arătat necesitatea reorientării copiilor către o meserie în condițiile în care, finalizarea cursurilor liceale, nu le este întotdeauna de mare folos pentru un început de drum. „Să conștientizeze că dacă elevii nu au cunoștințele necesare, noțiunile de bază ca să termine un liceu, o meserie este ideală pentru ei” a spus inspectorul Zahariuc.

                 Clase profesionale fără elevi

   Dovada dezinteresului directorilor, cât și al părinților și elevilor pentru școala profesională, este că la finalizarea primelor două etape de înscriere din cadrul programului „Alege-ți drumul” nu foarte mulți elevi s-au arătat interesați să învețe o meserie. Astfel, din totalul de 308 locuri aprobate prin planul de școlarizare pentru anul școlar 2012 – 2013, au rămas neocupate 182 de locuri.
   De pildă, la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” din Focșani, la specializarea mecanic auto, dintre cele 28 de locuri puse la dispoziție s-au ocupat doar 10. La celelalte calificări, nu s-a înscris niciun elev. Astfel, pentru specializările tinichigiu vopsitor auto, electromecanice, industria alimentară și electronist aparate și echipamente nu s-a înscris nimeni.
   La Colegiul Tehnic „Ion Mincu” din Focșani, pentru domeniul mecanică- calificarea confecționer tâmplărie aluminiu și mase plastice, a fost aprobată înființarea unei clase, însă până în prezent s-au înscris doar trei elevi. Nici la Grupul Åžcolar „Simion Mehedinți” din Vidra situația nu este mai roz.   Pentru domeniul de formare profesională turism alimentație- calificarea ospătar chelner, vânzător în unități alimentare, a fost aprobată o clasă cu 28 de locuri, însă s-au înscris doar 4 elevi, iar la clasa pentru domeniul de formare profesională fabricarea produselor din lemn- calificarea operator la fabricarea cherestelei, au fost puse la dispoziție 28 de locuri, dar nu există niciun doritor.
   Programul „Alege-ți drumul” s-a dovedit a fi de succes pentru Colegiul Tehnic „Gh. Balș” din Adjud, unde toate cele 56 de locuri puse la dispoziție s-au ocupat încă din primele etape de înscriere. De asemenea, la Colegiul Tehnic de Transporturi Auto „Traian Vuia” din Focșani au fost puse la dispoziția elevilor 28 de locuri și au rămas neocupate doar trei. Åži la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” toate cele 28 de locuri disponibile prin programul „Alege-ți drumul” s-au ocupat.

                          Bursă de studiu lunară pentru viitorii „meseriași”

   Potrivit metodologiei, pregătirea prin învățământul profesional este parte integrantă a profilului tehnologic, fiind organizat după absolvirea clasei a IX-a. Pe parcursul a doi ani de studiu, elevii au posibilitatea să parcurgă pe lângă disciplinele pentru învățământul obligatoriu și module de pregătire de specialitate pentru calificare profesională. Programul oferă pregătire practică pentru un acces mai rapid la un loc de muncă, în contextul în care, în prezent, acest lucru este din ce în ce mai dificil pentru absolvenții de liceu. Unul dintre marile avantaje ale acestui program este acela că elevii vor beneficia de susținere financiară, respectiv o bursă de studiu lunară, în cuantum de 200 lei. Pe parcursul vacanțelor, după încheierea stagiului de practică, elevii vor putea continua să lucreze, pe o perioadă determinată.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?