Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

Muncă în folosul comunităţii, prestată de beneficiarii ajutorului social


   Focșănenii care primesc ajutor social sunt puși să curețe străzile din municipiu. Sunt scutite de la aceste activități persoanele care prezină certificate de constatare a incapacității de muncă sau femeile care au copii în vârstă de până la 7 ani. În Focșani, 95 de persoane muncesc în folosul comunității. 

   Aproximativ 95 de persoane din Focșani muncesc în folosul comunității, în schimbul ajutorului social primit de la primărie. Pentru sume care variază între 125 și 465 de lei, aceste persoane dau cu mătura pe străzi, strâng crengile uscate din spațiile verzi sau adună gunoaiele. „Pentru a beneficia de ajutor social aceștia trebuie să lucreze în folosul comunității de la 4 zile la 12 zile, în funcție de valoarea ajutorului social primit”, se arată într-o adresă trimisă redacției „Monitorul de Vrancea” de reprezentanții Serviciului Public Local de Asistență Socială (SPLAS).
   Potrivit legislației în vigoare, pot fi scutiți de la efectuarea acestor ore în folosul comunității persoanele care aduc un certificat de constatare a incapacității de muncă, femeile care au copii în vârstă de până la 7 ani sau care au în îngrijire copii cu handicap mediu, dovedit prin certificat eliberat de Comisia pentru protectia copilului, persoanele care asigură creșterea și îngrijirea, potrivit legii, a uneia sau mai multor persoane cu handicap grav sau accentuat, dovedit prin certificat eliberat de Comisia pentru protecția copilului sau după caz, de Comisia de expertiză medicală a persoanelor cu handicap pentru adulți, care participă la un program de pregătire profesională sau sunt încadrate în muncă.
   Legea oferă posibilitatea celor care nu pot efectua ore în folosul comunității să transfere această obligație altor persoane. „Obligatia de a presta acțiunile sau lucrările de interes local prevăzute poate fi transferată altor persoane din familie, cu acordul primarului, în situația în care persoana nominalizată să efectueze acțiunile sau lucrările de interes local se află în incapacitate temporară de muncă sau și-a pierdut total ori parțial capacitatea de muncă”, se arată în Legea 416, care reglementează acordarea acestor ajutoare.

    Beneficiarii ajutorului social, evaluați din 3 în 3 luni

  Pentru a beneficia de ajutor social, cei interesați trebuie să depună la Serviciul de Public Local de Asistență Socială al Primăriei Focșani un dosar care trebuie să cuprindă o cerere și o declarație pe propria răspundere în care să se precizeze structura familiei și veniturile obținute. La calculul veniturilor sunt luate în considerare toate veniturile, inclusiv cele obținute ocazional, mai puțin banii obținuți din burse de studii și cei din Programul „Bani de liceu”. Cele declarate sunt verificate mai apoi, ancheta socială fiind realizată angajații serviciului. Dacă ancheta certifică cele declarate de socilitant, acesta poate benefica de acest ajutor.
La dosar trebuie să existe și o adeverință eliberată de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forțelor de Muncă (AJOFM), din care să reiasă că solicitantul nu a refuzat nejustificat un loc de muncă și este în evidența acestei instituții.
Acordarea acestui ajutor poate fi suspedată dacă solicitantul nu prezintă în termen de 3 luni adeverință de la AJOFM, nu a efectuat orele în folosul comunității, nu depune declarații pe propria răspundere privind modificarea componenței familiei sau a venitului obținut. După suspendare ,următoare etapă este încetarea dreptului la ajutor social. Încetarea se realizează dacă în termen de 3 luni de la suspendare benficiarul nu prezintă adeverință privind munca în folosul comunității sau nu realizează aceste ore. „Încetarea acordării acestui ajutor are loc și dacă beneficiarul nu este găsit la domiciliu pentru a i se efectua ancheta socială sau dacă în urma înștiințării care i-a fost lăsată nu se prezintă la SPLAS pentru a-și prezenta documentele”, se mai arată în adresa SPLAS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?