Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Vrei bani?


   Falimentele aduse de criza financiară îi îmbogățesc pe lichidatorii judiciari care se ocupă de firmele intrate în insolvență. Un cabinet individual de insolvență a avut un venit de peste două milioane de lei în 2011, adică peste 20 miliarde lei vechi. Venituri foarte mari au raportat anul trecut proprietarii de imobile, dar și agricultorii care nu și-au înființat societăți comerciale.

   Lichidatorul judiciat, al cărui nume este ținut la secret de fiscul vrâncean, a avut anul trecut un venit de 2.063.377, respectiv peste 20 miliarde lei vechi. Aceasta înseamnă peste 171 mii lei sau peste 38 mii euro lunar. Cel mai probabil, banii provin din onorariile stabilite de instanță pentru admnistrarea firmelor intrate în insolvență și din comisioanele stabilite. Potrivit legii, un practician în insolvență are ca atribuții aplicarea procedurilor de insolvență, procedurile de lichidare voluntară, precum și procedurile de prevenire a insolvenței prevăzute de lege, inclusiv măsurile de supraveghere financiară ori de administrare specială.
   Conform Tabloului practicienilor în insolvență, în Vrancea sunt înregistrate cabinetele individuale de insolvență Corneliu Bogdan, Matei Bratu, Nedelea Budeanu, Ion Aurel Clinci, Åžtefan Comănescu, Mihai Victor Coniac, Georgeta Gorghiu, Vasile Istudor, Tomiță Lățcan, Victor Linescu, Liviu Macovei, Mariana Nedelcu-Vlase, Mariana Rozica Nistor, Liliana Oniță-Lenco, Viorel Oniță-Lenco, Dumitru Seciu, Nicolae Seciu, Anton Å¢igănuș, Vasile Vornicoglu.

An bun pentru profitul agricultorilor

   Anul 2011 a fost unul foarte bun și pentru fermierii care nu și-au făcut societăți comerciale pentru a nu plăti taxe și impozite suplimentare către stat. La nivelul județului sunt sute de agricultori care lucrează zeci și chiar sute de hectare în acest regim. Oamenii preferă acest sistem de lucru, cu avantajele și dezavantajele lui, deoarece nu trebuie să aibă grija verificărilor din partea inspectorilor fiscali sau a altor instituții care controlează activitatea societăților comerciale. Potrivit situației de la Direcția Generală a Finanțelor Publice, un agricultor a obținut în 2011 un venit de 1.015.334 lei pentru „Activități auxiliare pentru producția vegetală”. Însă cultivarea cerealelor a mai adus două poziții în acest top zece al veniturilor din 2011. Astfel, pe locul 7 se află un agricultor care a avut venituri de 538.668 lei, iar pe locul 9 un fermier cu venituri de 485.254 lei.

Chiriile au adus profituri de peste miliarde

  În ciuda crizei financiare, afaceriștii vrânceni au avut afaceri profitabile din închirierea spațiilor comerciale și în 2011. O situație realizată la nivelul Direcției Generale a Finanțelor Publice arată că cel mai mare venit obținut din cedarea folosinței bunurilor, respectiv contracte de închiriere, a fost de 627.539 lei. Nu a fost singurul vrâncean care a avut venituri foarte mari din închirierea spaților comerciale sau de locuit. Pe liste celor mai mari venituri obținute în 2011 se mai află doi vrânceni care au avut venituri din cedarea folosinței bunurilor în valoare de 579.178 lei și respectiv 505.601 lei.
În topul celor mai mari venituri din 2011 se mai află un notar și un avocat, cu venituri de 587.923 lei și respectiv 427.507 lei.

Cine depune declarația 200

   Clasementulor celor mai mari venituri obținute în 2011 de către vrânceni se bazează pe declarațiile 200 depuse în acest an la Direcția Generală a Finanțelor Publice. În acest top 10 nu sunt incluse veniturile obținute din salarii.
   Potrivit legislației românești, declarația 200 este depusă de către persoanele fizice care realizează, în mod individual sau într-o formă de asociere, venituri în bani și/sau în natură din România, provenind din: (1) activități independente, (2) cedarea folosinței bunurilor, (3) activități agricole pentru care venitul net se stabilește în sistem real, (4) transferul titlurilor de valoare, altele decât părțile sociale și valorile mobiliare în cazul societăților închise, (5) operațiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, precum și orice alte operațiuni similare, altele decât cele cu instrumente financiare tranzacționate pe piețe autorizate și supravegheate de Comisia Națională a Valorilor Mobiliare.
Declarația este completată înscriind cu majuscule, citeț și corect, datele prevăzute de formular. Se completează în două exemplare, din care unul rămâne la contribuabil. Declarația trebuie depusă direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poștal, prin scrisoare recomandată.

Cele mai mari venituri declarate la Fisc

1    Cabinet individual de insolvență    2.063.377 lei
2    Activități auxiliare pentru producția vegetală     1.015.334 lei
3    Cedarea folosinței bunurilor    627.539 lei
4    Comerț cu amănuntul în magazine    595.358 lei
5    Notar     587.923 lei
6    Cedarea folosinței bunurilor    579.178 lei
7    Cultivarea cerealelor    538.668 lei
8    Cedarea folosinței bunurilor    505.601 lei
9    Cultivarea cerealelor    485.254 lei
10    Avocatură    427.507 lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?