Consiliul Local Garoafa a aprobat, săptămâna trecută, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construcția parcului eolian care va fi amplasat în localitate. Investiția grupului clujean Energobit este estimată la 200 milioane euro, dar a fost în pericol de a fi blocată deoarece consilierii PDL au votat împotriva proiectului de hotărâre, motivând că „nu știm mare lucru despre acest proiect și nu îi vedem importanța”. Lucrările efective de montare a eolienelor vor începe la sfârșitul lunii septembrie.
Consiliul Local Garoafa a aprobat, săptămâna trecută, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construcția parcului eolian care va fi amplasat în localitate. Grupul clujean Energobit vrea să dezvolte la Garoafa unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din România.
Investiția este estimată la 200 milioane euro, iar în prima fază, vor fi montate 38 de eoliene. Investiția a fost în pericol de a fi blocată deoarece consilierii PDL au votat împotriva proiectului de hotărâre motivând că „nu știm mare lucru despre acest proiect și nu îi vedem importanța”. „Deși investiția este una foarte importantă pentru comunitatea din Garoafa, care va aduce peste 350 mii de lei la bugetul local anual și va crea mai multe locuri de muncă, consilierii locali PDL s-au opus acestui proiect de investiții pe motiv că nu știu mare lucru despre el și nu îi văd importanța. Este încă o dovadă a faptului că PDL, fie că se află la putere sau în opoziție, sabotează toate investițiile și lucrează numai în defavoarea românilor”, a precizat primarul Gheorghe Maghiaru.
Acesta a adăugat că proiectul a fost aprobat, iar din discuțiile purtate cu reprezentanții constructorului, a aflat că mai au de obținut două avize și că este posibil ca la sfârșitul lunii septembrie să înceapă lucrările de montare a centralelor eoliene. „În prima etapă vor fi montate 38 de eoliene, după care, în funcție de eficiență, ar putea fi montate și altele”, a precizat primarul Gheorghe Maghiaru.
Parcul eolian de la Garoafa va fi realizat pe o suprafață de peste 200 hectare, iar valoarea lui este estimată la circa 200 milioane euro. Investiția este derulată de firma Garoafa Wind, societate divizată din compania Energobit. Aceasta a câștigat, în 2010, licitația organizată de Primăria Garoafa privind concesionarea a 226 hectare de teren pe care va fi amplasat parcul eolian. Pe această suprafață vor fi amplasate aproximativ 40 de turbine eoliene. Primăria va câștiga, anual, aproximativ 3,5 miliarde lei vechi, bani care vor fi investiți în infrastructura localității.
Åži la Mărășești va fi produsă energie verde
În Garoafa va fi montat transformatorul prin care va trece și curentul produs de parcul eolian de la Mărășești. Acesta va avea o suprafață de aproape 400 hectare, va fi amplasat în zona stației de epurare și va fi realizat de firma Mărășești Wind din Cluj. Parcul eolian va fi construit prin amplasare pe terenul concesionat a unui număr de 28 turbine eoliene de câte 3MW, de tipul V112-3.0, astfel încât, în final, puterea instalată va fi de 84 MW, față de minimum 80 MW, impusă prin contract. Firma clujeană va plăti o redevență de 100 mii euro/anual către Primăria Mărășești pentru cele peste 400 hectare de pășune concesionată pentru 49 de ani. „Societatea Mărășești Wind a obținut toate avizele necesare, iar acum își stabilește un program de finanțare în baza căruia va începe amplasarea centralelor eoliene”, a spus primarul din Mărășești, Valerică Chitic.
Parcul eolian de la Mărășești va avea o durată de funcționare de maxim 73,5 ani, adică durata concesiuni și, conform contractului, cel mult jumătate din perioada inițială. Investitorul estimează că acest parc eolian va produce peste 430 mii MVh anual.
Eoliene la Nord
În zona de nord a județului, omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, proprietarul companiei Spedition UMB, intenționează să instaleze două sute de turbine eoliene pe dealurile din zona localităților Tănăsoaia și Corbița. Umbrărescu a încheiat deja contracte cu autoritățile locale din cele două comune pentru concesionarea unor suprafețe de terenuri. Firma care construiește parcurile eoliene din Vrancea este Energycum W SRL, la care acționari sunt soții Mirela și Dorinel Umbrărescu. Societatea Energycum W SRL, din Adjud, a reușit să obțină avizele necesare pentru amplasarea turbinelor, dar și licența de producător de energie eoliană.