Expunerea copiilor la lumina naturală a Soarelui reduce riscul de apariției a miopiei, o afecțiune a vederii, afirmă autorii unui studiu britanic recent.
Pentru sănătatea ochilor copiilor voștri, obligați-i să iasă din casă și să se joace afară în timpul zilei: acesta ar putea fi noul slogan ce ar putea fi folosit pentru a stopa creșterea alarmantă a numărului de miopi din lumea întreagă. De exemplu, în Franța, până la 30% din tinerii cu vârstele cuprinse în intervalul 16 – 24 de ani și circa 40% din populația totală suferă de această tulburare de vedere.
Într-adevăr, copiii care petrec mai mult timp în exterior sunt mai bine protejați contra miopiei, iar lumina naturală pare să fie factorul protector determinant. Medicul Jeremy Guggenheim și colegii săi de la Bristol’s School of Social and Community Medicine și de la Universitatea din Cardiff au analizat testele de acuitate vizuală în cazul a 7.000 de fete și băieți din comitatul Avon din sud-vestul Angliei, monitorizați de la vârsta de șapte ani și până la vârsta de 15 ani. Părinții lor au comunicat autorilor studiului numărul de ore petrecute de copiii lor afară, în fiecare săptămână, în special în intervalul de vârstă 8 – 9 ani, o perioadă importantă, deoarece acesta este intervalul în care se declanșează miopia. La 11 ani, copiii lor au purtat un accelerometru, timp de o săptămână, care măsura activitatea fizică depusă.
Rezultatele acestui studiu publicat în revista Investigative Ophthalmology & Visual Science: în rândul copiilor care s-au jucat cel mai mare număr de ore afară (cel puțin trei ore pe zi în timpul verii și cel puțin o oră pe zi în timpul iernii) s-au înregistrat, la vârsta de 15 ani, cele mai puține cazuri de miopie, în comparație cu cei care au petrecut mai mult timp în interior. Aceste rezultate sunt valabile indiferent de gradul de intensitate al activităților fizice depuse în exterior.
Așa cum susțin mulți oameni de știință, lumina Soarelui s-ar afla la originea acestui efect protector, grație stimulării producției de dopamină la nivelul retinei, necesară pentru o bună funcționare a funcției vizuale la copii. Aceste rezultate confirmă de altfel câteva studii precedente, dintre care unele au stabilit un risc de miopie mai mic cu 2% pentru fiecare oră petrecută la joacă, în aer liber, pe săptămână.
Calculatoarele și statul în casă, factori care accelerează miopia
Incitarea celor mici să petreacă mai mult timp în exterior ar fi astfel un mijloc simplu pentru prevenirea miopiei la copii. Totuși, și alți factori pot să intervină și să interacționeze între ei, înfluențând astfel apariția acestei tulburări vizuale. Multiplicarea ecranelor (computere, tablete și telefoane inteligente) și educația, care îi determină pe copii să rămână cât mai mult în casă pentru a-și face temele reprezintă factori determinanți pentru epidemia de miopie care a cuprins Asia. De exemplu, 90% dintre tinerii din Singapore sunt miopi la terminarea liceului – un procent de nouă ori mai ridicat decât cel înregistrat în rândul tinerilor din Australia.
În afara condițiilor de mediu, genetica ar putea explica la rândul ei aceste diferențe și să deschidă drumul spre găsirea unor noi mijloace de prevenție, medicamente sau terapii genice. Se știe deja că miopia afectează mai mult copiii ai căror părinți sunt și ei miopi. Savanții au identificat de altfel o genă (LEPREL1) ce explică numeroase cazuri de miopie precoce într-un trib de beduini israelieni. În schimb, urmașii marinarilor de pe Bounty (care s-au revoltat și și-au incendiat nava în 1789), care s-au instalat pe Insula Pitcairn din estul Australiei, prezintă cea mai mică rată de miopie din lume.