Bat clopotele de nuntă… Totul începe, pentru unii așteptat, pentru alții, prin surprindere, cu declarația de dragoste, în genunchi, de cerere în căsătorie. Un moment important care, prin cuvântul „DA”, declanșează o adevărată desfășurare de forțe pentru ceea ce va fi „Nunta noastră”. Primul pas concret spre viața în doi este stabilirea datei nunții. Pentru a avea destul timp să planificați tot ce este necesar astfel încât să aveți o nuntă așa cum vă doriți, preferabil ar fi să stabiliți data nunții cu cel puțin un an înainte, mai ales că unele restaurantele sunt „arvunite” chiar și cu doi ani înainte, în special vara. Trebuie să vă înarmați cu răbdare, nervi tari și ceva bani în buzunar pentru a avea o nuntă de basm.
Cu data nunții stabilită, după ce v-ați anunțat familia și prietenii că vreți să vă puneți pirostiile, este bine să porniți din timp în căutarea locației perfecte sau cât mai aproape de dorințele voastre unde va avea loc petrecerea. Oferta de restaurante din Focșani este destul de variată, așa încât ideal ar fi să faceți o listă a tuturor celor care se apropie de gusturile voastre și să le vizitați, pe rând, pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză. Dacă nunta are loc vara, sunt câteva locații din oraș care dispun și de terasă sau grădină, dacă vă tentează o nuntă în aer liber. Cu cât vă decideți mai din timp asupra nunții, cu atât aveți șanse mai mari ca restaurantul ales să fie liber în data aleasă de voi. În unele cazuri însă, locația poate fi ocupată în data aleasă, așa încât voi decideți dacă vreți să faceți un compromis de dragul restaurantului și să schimbați data. Prețul meniului poate varia, în funcție de locație, între 100 și 250 lei de persoană. La momentul încheierii contractului trebuie să plătiți și un avans.
Formație de nuntă sau DJ?
Al doilea element important pentru reușita unei nunți este muzica, cea care va da tonul petrecerii și va ridica mesenii la dans, preferabil până în zori de zi. O simplă documentare poate începe pe youtube, dar și în discuțiile cu prieteni, colegi sau cunoștințe vă pot fi recomandate formații care cântă la nunți și care s-ar potrivi stilului vostru. Dacă v-ați decis asupra trupei, luați legătura cu ei și, dacă prețul se încadrează în previziunile voastre financiare, vedeți dacă sunt liberi în data aleasă de voi. Puteți avea surpriza ca muzicanții să fie ocupați în data deja stabilită la restaurant, ceea ce vă complică planurile și poate să vă determine, din nou, să schimbați ceva: ori data nunții, ori restaurantul, ori formația. O variantă mai puțin costisitoare și mai potrivită pentru nunțile mai mici, în familie, este un DJ, care, neobosit, poate pune muzică o noapte întreagă. Pentru o formație, fie din Focșani, fie din țară, prețurile pornesc de la 1.000 – 1.500 de euro și merg la peste 2.500-3.000 de euro. Åi în cazul muzicanților trebuie să fiți pregătiți cu un avans. Dacă doriți să pregătiți și ceva surprize pe parcursul nopții, pentru a condimenta petrecerea, precum dansatori sau un moment special de muzică populară, este bine să le programați din timp.
Un amănunt important, fără de care nu vă puteți căsători, sunt nașii de cununie. E bine să porniți din timp în căutarea lor, în cercul de prieteni, rude, cunoștințe, pentru că ei vă vor fi părinții spirituali. De asemenea, când începeți pregătirile este bine să vă faceți și o listă cu tot ce trebuie rezolvat până în data nunții, pentru a nu omite nimic pe parcurs.
Fotograful, cameramanul și biserica – programări timpurii
Pe lista voastră vor mai fi și fotograful, care va imortaliza cele mai frumoase momente ale nunții voastre. Unii fotografi vă pot oferi și un pachet care cuprinde și o ședință foto de logodnă, înainte de nuntă și una după eveniment, denumită „trash the dress” (rochia făcută franjuri, n. r.). În funcție de preferințele voastre, puteți opta sau nu pentru aceste ședințe foto. Un fotograf în Focșani poate costa între 100 și 500 de euro, în funcție de ce servicii oferă, dacă are un asistent și, nu în ultimul rând, cât de profesionist și cunoscut este. Echipă cu fotograful face și cameramanul, care va filma cele mai importante momente din nuntă. Prețul pentru o zi întreagă de filmare și montajul filmului costă în jur de 1.000 lei.
Toate acestea puse la punct din timp, puteți să vă luați un respiro, cât să vă gândiți la ce biserică vreți să oficiați cununia religioasă și să vorbiți cu preotul paroh, pentru a vă programa la data și ora dorită.
Aventura rochiei de mireasă
Pentru orice viitoare mireasă, probabil cel mai important lucru este rochia, în care să strălucească în ziua nunții. Ideal ar fi să o căutați din timp, începând cu magazinele din oraș și, dacă nimic nu e pe gustul vostru, puteți merge și în alte localități, cele mai indicate fiind București, Piatra Neamț sau mai aproape, Buzău, Galați sau Brăila. Este bine să probați diverse modele, pentru a vedea care vă avantajează mai bine.
Puteți avea surpriza să constatați că nu vă aranjează modelul de rochie la care v-ați gândit inițial și să vă placă mult mai mult o rochie pe care ați trecut-o cu vederea pe manechin sau în pozele de pe internet. Alegerea este dificilă, pentru că veți fi asaltată de o multitudine de rochii, dar și simplă, pentru că este o alegere cu inima: rochia voastră este cea în care vă simțiți cel mai bine.
Perfect ar fi să găsiți o rochie care să nu necesite prea multe modificări, pentru a nu fi neplăcut surprinsă după schimbările în croială. Prețurile la rochiile noi variază, în funcție de modele, calitate, materiale și firmă, între 1.000 lei și peste 2.000 de euro, pentru cele mai pretențioase mirese. O variantă este și rochia de mireasă „second hand”, pe care o puteți închiria, însă eu personal nu sunt de acord cu ea. Nunta este un moment unic în viață, la fel și fiecare mireasă se simte unică în ziua nunții sale, când poartă o rochie nouă, numai a ei, care are o semnificație aparte față de oricare altă rochie din viața ei. O cheltuială în plus înseamnă și o investiție într-un sentiment pe care nu îl veți mai trăi niciodată: acela de a te simți mireasă.
Nu uitați nici de programarea la coafor, machiaj și manichiură, pentru a fi o mireasă frumoasă.
Cu rochia albă care așteaptă în șifonier ziua în care va fi vedetă, e rândul mirelui să își cumpere costumul de ginerică. În funcție de preferințe, puteți opta pentru un costum de zi și unul de seară, sau unul singur pentru tot evenimentul, fie clasicul negru, fie în culori mai deschise, cu papion sau fără. Pantofii de mireasă și cei de mire sunt și ei pe listă.
Invitațiile, florile și tortul vă personalizează nunta
Importante sunt și invitațiile, pe care este bine să le oferiți cu cel puțin o lună înainte, pentru ca invitații să aibă timp să se decidă dacă pot participa sau nu la eveniment. Magazinele specializate au oferte diverse de invitații, de la cele clasice, la cele cu inimioare și mesaje de dragoste, până la cele mai șugubețe. Dacă vreți să fiți unici, puteți încerca să vă confecționați singuri invitațiile, manual, cu puțină imaginație și îndemânare. Vă ia mai mult timp decât dacă le-ați cumpăra de-a gata, dar merită, pentru că petreceți timpul împreună confecționându-le și le împărțiți cu alt sentiment. Important este să fie ceva care să vă caracterizeze și să vă placă. Cu câteva zile înainte de nuntă trebuie să aveți și confirmările invitaților, pentru a ști câte meniuri să comandați la restaurant.
În ultimii ani, la modă sunt și mărturiile, pe care mirii le oferă fiecărui invitat, ca amintire. Puteți alege obiecte simbolice sau fotografii din timpul nunții.
Comanda florilor – buchetul miresei, buchetul nașei, aranjamentele pentru restaurant și, opțional, pentru biserică, florile nuntașilor,- trebuie făcută cam cu o lună înainte de eveniment. Găsiți o florărie care vă place și alegeți, în funcție de preferințele personale, florile și culorile care vă vor înmiresma și colora nunta. Florile vă vor scoate din buget între 1.000 și peste 3.000 lei, în funcție de ce vă alegeți.
Un alt amănunt important pe care trebuie să îl aveți în vedere este tortul mirilor, pe care, la fel, este bine să îl comandați cu ceva vreme înainte de nuntă. Preferabil ar fi să gustați înainte din deliciul nunții, pentru a nu avea o surpriză neplăcută în noaptea evenimentului. Tortul și prăjiturile vă pot costa între 700 și peste 2.000 lei, în funcție de numărul de invitați.
Starea civilă
Cu 10 zile înainte de nuntă trebuie să vă prezentați la Starea civilă din localitatea de domiciliu, pentru a vă programa cununia civilă. Trebuie să completați niște formulare și să plătiți o taxă la Primărie, inclusiv o taxă de compozitor în unele localități, pentru drepturi de autor, fiindcă aveți muzică la nuntă. În documentele pe care le lăsați la Starea Civilă se numără și un certificat medical prenupțial, cu analize medicale pe care trebuie să le efectuați înainte de nuntă.
Petrecerea poate începe!
Pentru ultima săptămână, asigurați-vă că aveți lista completă a invitaților și aranjarea lor la mese în funcție de cunoștințe și preferințe, este un amănunt important. Bifați toate „mărunțișurile” pe care le mai aveți de rezolvat pentru a nu rămâne în ultima zi cu restanțe stresante, care să vă umbrească bucuria din ziua nunții. Oricum, oricât de bine ați planifica totul, tot vor apărea lucruri neprevăzute.
Toate puse la punct, nunta poate începe, iar evenimentele se vor derula pe neașteptate, cu tradițiile cunoscute: gătitul miresei, hora din fața casei și tăierea colacului, fiecare cu semnificațiile sale. După cununia civilă și cea religioasă urmează marea petrecere de la restaurant, unde voi sunteți vedetele.
Important este să vă simțiți bine și să vă distrați, pentru că nunta voastră este cea mai frumoasă!