Ieri, în Piața Moldovei, zeci de persoane stăteau la coadă pentru a cumpăra pește. Potrivit calendarului creștin ortodox, ieri a fost „Schimbarea la față”, zi de dezlegare la pește, pentru credincioșii care țin postul Sfintei Mării. Prilejul a fost unul bun pentru comercianți să își sporească încasările. „Eu sunt însărcinată și poftesc la pește, deja când mă uit la el simt că îmi lasă gura apă. Cred că o să-l gătesc în toate felurile”, ne-a declarat Laura Popa, una dintre femeile care dorea că cumpere pește.
Cea mai mare bătălie era la peștele proaspăt. Printre bulgări de gheață, comercianții au așezat în vitrinele frigorifice, tot felul de specii de pește: caras proaspăt, la prețul de 5 lei kilogramul, păstrăv – 23 de lei pentru un kilogram, scrumbie sărată la prețul de 8 lei, file de novac la prețul de 15 lei pentru un kilogram, capuri de diferite specii de pește, preferate de gospodine pentru ciorba de pește. „Eu am ținut un pic de post și acum când este dezlegare aș mânca și un pic de pește. Atunci când postești nu este nimic mai bun. Iau niște caras și fac o saramură bună de pește”, ne-a spus o bătrânică.
La pescărie există și soiuri alese de pește, cum ar fi file de somon, la prețul de 45 de lei pentru un kilogram sau pastramă de biban, la prețul de 80 de lei, pe kilogram. Gospodinele care vor să pregătească icre în casă, îl pot cumpăra poaspăt, însă vor munci ceva mai mult până când vor ajunge la produsul final.
Peștele trebuie ținut în condiții speciale
Comercianții de pește sunt avertizați de către comisarii de la Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor (CJPC), că trebuie să îl păstreze în condiții foarte stricte, pentru că acesta este un aliment foarte perisabil și se poate altera. „Există o legislație foarte clară, în ceea ce privește păstrarea alimentelor perisabile pe timp de caniculă”, ne-a declarat Dumitru Dilă, comisar șef al CJPC. Printre condițiile de vânzare, pe timp de caniculă, se află și comercializarea produselor alimentare între anumite intervale orare.
La pește, comercianții, pe lângă vitrinele frigorifice, folosesc și foarte multă gheață. „La cantitatea de pește pe care o avem noi, folosim cam o tonă și jumătate de gheață. Pentru că este foarte cald, am diminuat cantitatea de pește pe care o aducem”, ne-a declarat Iulian Popoiu, administratorul unei pescării din Focșani. Acesta se plânge că, față de anul trecut, vânzările au scăzut foarte tare.„Cred că avem vânzări la jumătate față de anul trecut. Nu mai are lumea bani”, spune Iulian Popoiu.