Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Mărturii despre martirii vrânceni


   Istoricii români se vor întâlni la Focșani sâmbătă, când va avea loc  simpozionul național ce deschide manifestările organizate cu prilejul împlinirii a 95 de ani de la luptele din vara anului 1917 de la Mărăști – Mărășești -Oituz. Cu acest prilej, va fi lansat volumul „Focșanii sub ocupație germană în timpul Primului Război Mondial (1916-1918)”, semnat de muzeograful Marilena Sima.
 

   Simpozionul de sâmbătă este organizat de Muzeul Vrancei, sub patronajul Consiliului Județean și în parteneriat cu Academia Oamenilor de Åžtiință din România, Centrul de Istorie și Civilizație Europeană Iași-filiala Academiei Române, Clubul istoricilor „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte.
Directorul Muzeului Vrancei, istoricul Horia Dumitrescu a afirmat că evenimentul din 4 august va avea loc la Muzeul Unirii, fiind intitulat „95 de ani de la epopeea românească din vara anului 1917 (Mărăști – Mărășești -Oituz)”.
   Lucrările reuniunii științifice de la Focșani vor fi prezidate de general profesor universitar dr. Vasile Cândea- președintele Academiei Oamenilor de Åžtiință din România. Printre personalitățile marcante care și-au anunțat prezența la eveniment se numără profesorul universitar dr. Ioan Scurtu – șeful secției de științe istorice a Academiei Oamenilor de Åžtiință, profesorul universitar dr. Constantin Bușe- cetățean de onoare a municipiului Focșani, profesorul universitar dr. Petre Å¢ulea, profesorul universitar dr. Jipa Rotaru.
   În cadrul simpozionului, vor fi lansate mai multe lucrări dedicate evenimentelor din vara anului 1917, între care „Focșanii sub ocupație germană în timpul Primului Război Mondial (1916-1918)”, semnată de muzeograful Marilena Sima. Volumul este o frescă a celor doi ani de zile în care municipiul de pe Milcov a fost sub ocupația germană și a dramelor trăite de locuitorii orașului. Perioada este mai puțin cunoscută celor mai mulți dintre focșăneni, la 95 de ani de la evenimentele din 1917.
   Focșaniul a fost ocupat de armata germană în data de 25 decembrie 1916, operațiune facilitată de bombardarea orașului între 13 și 15 decembrie. La 26 noiembrie / 9 decembrie 1917, la Focșani a fost semnat armistițiul dintre armata română și reprezentantul Puterilor Centrale. Un an mai târziu, „ocupanții se retrag, luând din teritoriul ocupat tot ce se putea și distrugând toate dovezile «compromițătoare» pentru abuzurile comise în cei doi ani de ocupație”.
   Muzeograful Marilena Sima arată că daunele provocate de către armata germană de ocupație atingea uriașa sumă de 13 milioane de lei. Nu au fost cuantificate dramele trăite de focșăneni, circa 800 de persoane fiind închise în timpul ocupației. Din lucrarea muzeografului aflăm că primarul în funcție la venirea germanilor, Åžtefan Graur, a stat 14 luni în închisoare, având parte de un tratament destul de dur, deoarece a fost considerat „element periculos intereselor germane”. „Conform unei mărturii din acele vremuri, Åžtefan Graur «a refuzat de a face rechizițiuni personal la cetățeni pentru armata germană, … și pentru că a ținut conferințe despre idealul nostru național, pentru intrarea României în război contra Puterilor Centrale și a scrierei politice ce a făcut la Paris din anul 1897, a fost înlăturat din capul Comunei…, apoi luat ostatic, purtat cu bagajul în spate în ziua Întâi de Paște, între sentinele pe stradele orașului… N-a fost judecat de nicio autoritate militară»”, se arată în lucrarea „Focșanii sub ocupație germană în timpul Primului Război Mondial (1916-1918)”.
 
Martirii vrânceni din Primul Război Mondial

   Lucrarea muzeografului prezintă câțiva dintre eroii mai puțin cunoscuți ai Vrancei, care și-au dat viața în 1917. Este povestea grupului Chilian, ai cărui membri au fost executați pentru spionaj de germani. Numit după Vasile I. Chilian din Tichiriș, grupul acționa în partea montană a județului, pe de o parte furniza Armatei române informații despre inamic, pe de altă parte prelua soldații români evadați din lagărele germane și îi ajuta să ajungă în Moldova liberă.
   Vasile Chilian și colaboratorii săi, Toma I. Cotea, din Păulești, Åžtefanache Secăluș, primarul din Păulești, Dumitru Pantazică, din Tichiriș, și sergentul Vasile Gălățeanu, din Piața Neamț, au fost arestați și aduși la Focșani. Ulterior, în arest au mai ajuns circa 50 de persoane din Vrancea.   
   Ancheta a durat 70 de zile, iar la sfârșit, germanii i-au acuzat pe membrii grupului că, din cauza lor, au pierdut în război nu mai puțin de 100.000 oameni. Cei cinci membri au grupului Chilian au fost executați pe 17 august 1917. În noiembrie 1940, osemintele lor au fost așezate în cripta Mausoleului Eroilor din Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?