Începând cu prima zi a lunii august, credincioșii care pot și vor țin postul de două săptămâni al Sfintei Marii. În această perioadă nu se consumă lapte, brânză, carne și ouă.
Potrivit Tipicului Mare, lunea, miercurea și vinerea se ajunează până după ora 15.00, după care se consumă mâncare uscată. Marțea și joia se mănâncă legume fierte fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și vin. Pe 6 august, de Schimbarea la Față, este dezlegare la pește, untdelemn și vin.
Lăsatul secului semnifică renunțarea la mâncare cu grăsimi, dar are și un înțeles mai adânc, acela al renunțării la spiritul lumesc în favoarea unei vieți înduhovnicite. „Postul Adormirii Maicii Domnului este de la 1 august și până pe 14. Este un post al durerii și asta pentru că se ține înainte de Adormirea Maicii Domnului și din această cauză este mai sever. În acest post se mănâncă o singură dată pește, la sărbătoarea Schimbării la Față”, ne-a spus părintele Ion Gherman, de la Biserica Sfântul Pantelimon.
Cunoscut ca preotul bolnavilor, părintele Gherman spune că cei care suferă de vreo boală sunt scutiți de la postul de mâncare, însă nu și de la milostenie. Totodată, abstinența în timpul postului nu este numai de la mâncare, ci și de la vorbe. „Post înseamnă nu numai abținerea de la mâncăruri. Este vorba și despre postul vorbirii, adică abținerea de la înjurături, drăcuieli, blesteme sau altele”, ne-a mai spus părintele.
Ca după oricare post din timpul anului, credincioșii care se mărturisesc și nu au multe păcate primesc dezlegare de la preoți să se împărtășească. Postul Adormirii Maicii Domnului este cel mai nou dintre cele patru posturi ale anului. Originile sale se află prin secolul al V-lea, când s-a dezvoltat și Cultul Maicii Domnului.
Sfânta Maria în Biblie
Evangheliștii nu au lăsat foarte multe despre viața Mariei, Preafericita Născătoare de Dumnezeu. Născută în Nazareth, ea era unica fiică a lui Ioachim și a Anei, fiind logodită cu Iosif, pentru a sublinia linia genealogică provenită de la David a Mântuitorului.
După nașterea lui Iisus, Maria este alături de el în toate momentele importante amintite de Noul Testament. Tăierea împrejur, prezentarea la templu, fuga în Egipt, minunea din Caana sunt doar câteva dintre momentele aminitite în Sfânta Scriptură. Ulterior, în timpul Patimilor, Maria este încredințată celui mai tânăr dintre apostoli, Ioan.
Momentul Adormirii Fecioarei Maria nu este consemnat în Sfânta Scriptură, dar mărturia lăsată de Dionisie Areopagitul lămurește faptul că Fecioarei Maria i-a fost descoperit momentul adormirii, iar Apostolii care erau în diferite țări spre a împlini misiunea de propovăduire, au fost aduși pe nori la sicriul Maicii, în satul Ghetsimani.