Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Două ferme de porci şi un abator din Vrancea vor face exporturi în UE


   În țară, mai există o singură firmă acreditată. Pentru a primi autorizație, în jurul fermelor, pe o distanță de 10 kilometri, medicii veterinari trebuie să monitorizeze starea de sănătate a animalelor. Exportul de carne de porc și preparate din carne de porc a fost sistat de către UE în urmă cu mai mulți ani.

   Două ferme de porci și un abator din județul Vrancea vor intra într-o perioadă de monitorizare foarte strictă, pentru a putea exporta carne de porc și preparate din carne de porc, în țările din Uniunea Europeană. Ele se află în ultima etapă de verificare, care dacă va primi un aviz favorabil va permite începerea exportului către Uniunea Europeană. Odată acordat acest aviz, abatorul are obligația să sacrifice doar animalele crescute în cele două ferme, care vor deveni asociate. Orice încălcare de la această regulă, duce la ridicarea acreditării. „Cele două ferme de porci împreună cu abatorul din Vrancea se vor asocia și vor forma un sistem canalizat. Abatorul este obligat să sacrifice doar animalele crescute în aceste ferme”, ne-a declarat Neculai Botezatu, director interimar al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).
   Măsurile de securitate în ferme sunt și ele foarte severe. Accesul este permis doar cu o aprobare specială pentru că și muncitorii pot introduce virusul porcin. Monitorizate sunt și celelalte animale din zonă, cum ar fi câinii sau pisicile, pentru că și ele ar putea deveni o sursă de infecție pentru animalele din ferme. Astfel, potrivit regulilor impuse de oficialii europeni, s-au format două zone, una de „protecție ” care se desfășoară pe o distanță de 1 kilometru și a doua zonă de „supraveghere”, pe o distanță de 10 kilometri.

DSVSA monitorizează fermele și abatorul

   Toate zonele din jurul acestor unități vor fi monitorizate de către medici și veterinari din zonă și de angajați ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. „Pe lîngă verificări, facem și controale periodice în aceste unități. Fiecare verificare este fina-lizată cu un raport care este trimis către Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA)”, a precizat Neculai Botezatu.
   Astăzi, la DSVSA Vrancea este așteptată o echipă de control de la ANSVSA, care va verifica, încă o dată, situația celor trei unități vrâncene. Măsurile speciale care se iau în cazul acestor unități au drept scop eliminarea oricăror suspiciuni de pestă porcină.
   Ultimul caz de pestă porcină s-a semnalat în anul 2007, caz care a impus și sistarea tuturor exporturilor din țara noastră către țările Uniunii Europene. „Respectarea acestor reguli impune automat și efectuarea unor investiții foarte importante, pe care cei implicați le-au făcut”, a adăugat Neculai Botezatu. Înainte de a li se permite acestor unități să se pregătească pentru export, în toate gospodăriile și fermele din țară s-a interzis vaccinarea împotriva pestei porcine, după ce s-a constatat că vaccinarea permite supraviețuirea virusului în populațiile porcine.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?