Din ce în ce mai puține tinere vor să fie vaccinate împotriva cancerului de col uterin. De la începutul acestui an și până în prezent, doar 208 vrâncence au fost vaccinate HPV (human papilloma virus). Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, majoritatea femeilor care au fost vaccinate au peste 24 de ani. Medicii consideră că vaccinarea HPV are priză la femeile de peste 24 de ani, deoarece acestea au putut lua singure decizia de a fi vaccinate, părinții neexercitând nicio presiune.
În schimb, minorele se izbesc de refuzul părinților, care nu le permit să fie vaccinate, de teama efectelor adverse. Cu toate acestea, în Vrancea nu au fost semnalate efecte adverse după realizarea imunizării cu acest vaccin.
Femeile care doresc să fie vaccinate împotriva cancerului de col uterin se pot adresa cabinetelor medicilor de familie, medicilor ginecologi sau la cabinetele de planning, această procedură fiind acordată gratuit. De acest vaccin, care este administrat în trei doze, pot beneficia persoanele de sex feminin care au cel puțin 12 ani.
Din 2010, de când a debutat această campanie în Vrancea, au fost vaccinate aproximativ 2.500 de femei. În prezent, în stocurile DSP mai sunt aproximativ 300 de doze.