Învățătorii debutanți, care au susținut ieri examenul de definitivat, au avut de rezolvat subiecte ambigue. Cadrelor didactice li s-a cerut, inițial, să scrie despre basmul cult, care după spusele candidaților nu apărea nicăieri în programă. Reprezentanți Ministerului Educației au modificat apoi subiectul și a prelungit timpul de lucru al candidaților cu o oră.
Eroarea a fost descoperită după ce candidații de la specializarea limba română- învățători au constatat că basmul nu era în programa de examinare. Prin urmare, reprezentanții ministerului Educației au trebuit să rezolve situația din mers. După o pauză care a durat mai bine de o oră, candidații au primit același subiect, dar cu modificările de rigoare. „La început, când m-am uitat pe subiect, am rămas puțin derutată, deoarece aveam o cerință ce nu a fost trecută în bibliografie. Am încercat să cer indicații, însă supraveghetorii nu au știut să ni le dea. Mai târziu, cam peste o oră, au venit cei din comisie, au adus subiectul în care cerința cu basmul cult a fost scoasă. Am făcut destul de mult din subiecte și îmi doresc să fie o notă bună”, a spus Andreea, una dintre candidatele care a dat definitivatul la învățători.
Subiectele au fost elaborate de Centrul Național de Evaluare și Examinare, iar pentru a promova examenul, profesorii trebuie să obțină minim 7.00. Examenul de definitivat se poate susține de maxim trei ori, în cinci ani. Cadrele didactice care promovează examenul vor fi trecute la o treaptă superioară de salarizare.
La examenul de definitivat din Vrancea s-au înscris 84 de cadre didactice, însă patru au lipsit. Aceștia sunt profesori de educație fizică, franceză, contabilitate și asistență medicală. Văzând dificultatea subiectelor, au renunțat să mai susțină definitivatul șapte candidați, învățători și profesori de limba română, engleză, religie, psihopedagogie specială, geografie și educație fizică. Aceștia au ieșit din sălile de examinare în primele minune de la aflarea subiectelor.
Psihopedagogia a pus bețe-n roate
Candidații care au rămas în sală și s-au încumetat să rezolve subiectele au spus, la finalul celor patru ore cât a fost timpul de lucru, că la unele discipline nu a fost așa de greu. Singurul punct care le-a pus probleme profesorilor a fost partea a treia, legată de psihopedagogie, unde trebuia scris un eseu despre educația formală, nonformală și informală. „Eu am făcut tot ce ține de partea de disciplină. Nu a fost așa de greu. Dacă ai învățat, ai putut să rezolvi subiectele. Au fost și colegi care au plecat după ceva timp și au dat foaia goală, cu siguranță nu au făcut nimic. A fost mai dificil la partea de psihopedagogie, unde nu prea am făcut mare lucru. La noi, unul din subiecte a vizat și predarea educației fizice la ciclul primar. Dacă ai avut noroc să predai la clasele mici, rezolvai fără probleme cerința, în caz contrar nu”, a spus Dorian.
„La religie pot spune că subiectul a fost potrivit. Am avut de făcut, printre altele, un eseu și ceva legat de folosirea calculatorului în predarea lecției de religie. La psihopedagogie am înțeles că a fost subiect comun la toate disciplinele și sincer nu l-am abordat”, a spus Andrei.
Reprezentanții ISJ au venit cu lămuriri
Silvia Chelariu, purtătorul de cuvânt al ISJ, a precizat că examenul a decurs fără nici un fel de probleme, nu au fost situații în care candidații au încercat să fraudeze, singura modificare apărând la subiectele pentru învățători. „A existat o modificare în subiectul de limba română pentru candidații de la definitivat pentru învățământ primar. A fost scoasă restricția basm cult, încât au avut astfel posibilitatea de a aborda un personaj dintr-o operă epică. A fost retrimis în timp util subiectul cu modificarea respectivă. Pentru candidații la definitivat, disciplina limba română, subiectul a fost accesibil din punctul meu de vedere. Totul a depins de gradul de pregătire al fiecăruia dintre candidați. Nici un subiect nu a pus probleme de dificultate la limba română”, a spus Silvia Chelariu.
Tezele candidaților de la examenul de definitivat au fost trimise, pentru a fi corectate, în centrele universitare din Iași, Cluj, Brașov, București, Sibiu și Ploiești, fiecare echipă de inspectori fiind însoțită de jandarmi. Rezultatele vor fi afișate pe 23 iulie, înregistrarea contestațiilor și transmiterea acestora la centrele de evaluare se va face în perioada 23-24 iulie, rezolvarea contestațiilor se va face pe 25 iulie, urmând ca rezultatele finale să fie publicate pe 26 iulie.