Proprietarii și deținătorii de animale au obligația de a respecta măsurile pentru a asigura protecția și bunăstarea animalelor și de a evita apariția stresului termic asociat perioadei de vară, când temperaturile sunt caniculare. Potrivit recomandărilor făcute de către reprezentanții ANSVSA, crescătorii de animale trebuie să asigure un adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecție față de acțiunea directă a razelor ultraviolete. „Crescătorii de animale trebuie să se asigure că există stocuri de apă și furaje, să verifice buna funcționare a echipamentelor de adăpare, de furajare și a sistemelor de ventilație. Să se asigure că există echipamente de rezervă la sistemele de ventilație și la generatoarele de energie electrică”, se arată în comunicatul de presă al Agenției Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Nu înhămați caii!
În caz de caniculă, animalele folosite pentru tracțiune sau alte activități de povară nu pot fi exploatate în intervalul de timp 12.00-18.00, dacă temperatura exterioară, la umbră depășește 25 de grade Celsius. „La orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor precum și la apariția unor modificări comportamentale, deținătorul are obligația ca pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunțe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitate”, se arată în comunicat.
În perioadele caniculare, fermierii trebuie să se asigure că efectivele de animale sunt protejate împotriva razelor ultraviolete severe și că hrana și apa sunt disponibile. Este important să se asigure în cazul în care animalele sunt ținute în afară, că există umbrare, precum și jgheaburi de apă potabilă, iar dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, trebuie administrată apa manual, în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare.
Animalele de companie trebuie să fie transportate în condiții speciale
Potrivit recomandărilor făcute de medicii veterinari, proprietarii animalelor de companie trebuie să le acorde acestora o atenție deosebită acestora în special în timpul transportului. „Acestea nu trebuie să fie ținute excesiv într-un mijloc de transport și nici expuse în mod direct la razele ultraviolete”, precizează reprezentanții ANSVSA.
Transportatorii animalelor vii trebuie să își doteze mijloacele de transport cu sisteme de ventilație în cazul în care transportul durează mai mult de opt ore. Pentru că temperaturile, în aceste zile, sunt foarte ridicate, încărcătura, în cazul animalelor vii, trebuie să fie cu mai puțin de 25 la sută față de normal. „Transportatorii sunt obligați să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferințe”, se arată în comunicatul de presă.
Târgurile de animale, supravegheate de medicii veterinari
În cazul comercializării animalelor în târguri, acestea trebuie să asigure padocuri spațioase care să ofere posibilitatea de mișcare a animalelor și trebuie să fie prevăzute cu zone de adăpost umbrite. Administrațiile locale pe teritoriul cărora există animale de transhumanță, trebuie să cunoască situația reală și să informeze deținătorii de animale despre fenomenele prognozate. „Cel mai mare risc pentru animale pe timp de caniculă este lipsa apei, care duce la deshidratarea animalului și poate provoca suferința și chiar moartea. Pentru a reduce acest risc trebuie să se acorde prioritate animalelor care nu au acces la sursele de apă de orice fel. Animalele tinere, animalele hrănite preponderent cu furaje uscate și animale care alăptează prezintă un risc deosebit de deshidratare”, subliniază în comunicat reprezentanții ANSVSA,