Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787

GALERIE FOTO: Cu taxiul la Cantina de Ajutor Social


   Năpăstuiți de soartă. Mulți sunt oameni bătrâni, doborăți de greutățile și nefericirile vieții. Umilița li se citește în ochi, când trebuie să aștepte mila statului pentru a avea ce mânca. Sărăcia le este prietenă, deși nu ar vrea nici în ruptul capului acest lucru. Este vorba de unii beneficiari ai Cantinei de Ajutor Social din Focșani, care nu sunt obișnuiți să stea cu mâna întinsă. Dar nevoia îi împinge…  
   Printre cei 400 de focșăneni care mănâncă de la cantină se află nea Nicu. Are 62 de ani, dar după o viață de muncă este în situația de a nu a avea ce mânca. I se umezesc ochii atunci când povestește cum după ce a muncit 27 de ani, la Unitatea de Transport Lemn (UMT), unde era mecanic, a ajuns să mănânce de la Cantina de Ajutor Social.
   A răbdat mult, dar când nu a mai putut și-a călcat peste mândrie și a cerut mâncare. Nu a stat cu mâna întinsă, ci a apelat la ajutorul cantinei de Ajutor Social. „Mă chinui să ies la pensie. Åži până să îndeplinesc toate condițiile vin și mănânc aici. Nu mâncam cine știe ce, decât atunci când găseam ceva de muncă, cu ziua. Åži nu mai puteam! Așa că am venit aici. Așa am ajuns… Ce să fac?. Asta este țara noastră! Credeți că degeaba pleacă tinerii din țară? Păcat, avem o țara așa frumoasă”, spune nea Nicu, care se simte umilit de situația în care se află.
   Îl frământă și grija datoriilor la întreținere. Are de achitat 1.700 de lei și se așteaptă să fie dat în stradă… „Fetele mele sunt plecate din țară și cea mică mi-a promis că mă ajută să îmi plătesc din datorii. Cu ajutorul lui Dumnezeu sper să reușec. Åži soția a plecat. M-a lăsat pentru că nu mai aveam bani”, spune nea Nicu.
   Printre beneficiari se numără și Ion Crîmpașu. Are 56 de ani, dar trupul lui arată ca al unuia de 70 de ani. E încleștat de durere. Îl dor toate și nu are unde să se ducă și să ceară ajutor. A lucrat 35 de ani la CPL și încă 7 la CUP. A fost dat în șomaj, dar perioada de ajutor s-a terminat. Acum este bolnav, fără loc de muncă și fără nici o posibilitate de a se interna pe undeva. De o lună, i s-a tăiat și ajutorul primit de la Cantina de ajutor social, iar acum primește mâncare pe numele unei nepoate, care îl mai ajută. „Acum trebuie să dovedesc că nu mai pot să muncesc sau să mă duc să îmi fac dosar pentru handicap. Cu ce să mă duc? Nu am bani de analize. M-au trimis să îmi fac o endoscopie. Cu ce? Când noi nu avem nici ce mânca! Ce să faci cu 600 de lei pe lună, bani pe care îi câștigă soția? Am o fată, dar credeți că ea are cu ce să mă ajute?”, întreabă, retoric, Ion Crîmpașu. Stă cocoșat de durere pe scările Cantinei de Ajutor Social. „Nu mai am nicio speranță!”, spune.
   Beneficiarii Cantinei de Ajutor Social primesc, zilnic, mâncare în valoare de 6 lei, pentru fiecare persoană. În mulțimea pestrită care aștepta mâncarea, zilele trecute, se afla și o tânără de 36 de ani de ani. Soțul nu muncește, iar ea stă acasă cu copilul în vârstă de 3 ani și jumătate. Primesc mâncare de aproape două luni, dar speră că se vor putea redresa din toamnă, când va încerca din nou să se angajeze. „Suntem într-o situație dificilă. Eu am lucrat 12 ani ca barmanită, dar acum, de când am copilul mic, nu am mai lucrat, am stat acasă cu el. Momentan nici soțul nu lucrează. Mai am doi copii din prima căsătorie, unul în vârstă de 17 ani și altul de 15 ani. Luăm mâncare de două luni de aici și se cunoaște. Ne ajută foarte mult. Din toamnă, copilul va merge la grădiniță și sper să îmi găsesc de lucru și atunci poate ne mai revenim”, spune femeia.

Să ne dea, că suntem săraci!”

   De la cantina de Ajutor Social iau mâncare și oameni care au făcut din sărăcie un fel de drept al lor, la care nu vor să renunțe nici în ruptul capului, pentru că… sunt săraci. Sunt locuitori ai blocului G2 și ai altor imobile „de renume” din Focșani. Unii dintre ei fac parte din categoria șmecherilor, care vin și își ridică mâncarea de la cantină cu taxi-ul, că de, e greu să mergi pe jos, cu sacoșele pline.
   Nu au nimic pe numele lor, nu au serviciu și nici nu cred că au căutat vreodată. Se descurcă din mica ciupeală, mai vând fier vechi sau câte un cal, dar, după cum spun chiar ei, nu au nimic, sunt săraci, așa că trebuie să le dea statul. „Suntem săraci. Nu avem venit. Stăm la G2. Soțul nu muncește nici el. Am doi copii, unul de 2 ani și altul de 3 ani. Murim de foame dacă nu ne dă de aici”, spune Raluca.
   La rând mai este și Elena Stoian. Are 62 de ani, boli multe „câte vrei, atâtea am”. „Pe mine m-a trecut la regim și nu îmi dă decât varză și cartofi. Am cerut și eu bulion și altele. I-am spus doamnei directoare că suntem și noi gospodine și facem mâncare. Cu ce, dacă nu ne dă?Am boli cîte vrei. Astmă, operată de cinci ori și hipertensiune arterială, de toate”, se plânge femeia. Spune că a fost încadrată în gradul III de handicap și de atunci singurul venit este de 30 de lei pe lună.
   Un adolescent mai rebel, era foarte nemulțumit că i se dă varză. „E prea grea să o car, să o ia naiba, că nu-mi trebuie să o car”, spunea el, plin de aere. O femeie de lângă el, îi spune sfătuitoare să o ia, că acasă sigur mama lui poate să o gătească. Insistențele femeii l-au convins până la urmă și a acceptat să se așeze din nou la coadă.
   Fiecare beneficiar a primit, de la Cantina de Ajutor Social, câte un kg de roșii și unul de ardei, două kg de varză și două de cartofi, câte 300 de grame de telemea și salam, un kg de pulpe și unul de aripi de pui, 400 de grame de kaizer și de cabanos, 1 litru de ulei, un kilogram de zahăr, 5 ouă, 3 pâini, 250 de grame de biscuiți și o pungă de drajeuri cu mentă, dar și un baton de brânză topită. 

Cine poate beneficia de mâncare de la Cantină 

   Potrivit legislației în vigoare, sunt mai multe categorii de persoane care pot beneficia de mâncare de la Cantina de Ajutor Social. Primii pe listă sunt copiii cu vârsta până în 18 ani, ale căror familii au venituri mai mici decât venitul minim garantat.
   A doua categorie este a celor care se află în șomaj, cu condiția ca nici soțul sau soția să nu realizeze venituri foarte mari. În acest caz, pentru că este vorba despre persoane care sunt apte de muncă, ajutorul este limitat la o perioadă de 3 luni.
   O altă categorie este cea a persoanelor care au vârsta peste 62 de ani, fără venituri sau cu venituri foarte mici. Cei care nu îndepliesc aceste condiții trebuie să dovedească faptul că starea fizică nu le permite să muncească. Aceștia fie trebuie să aibă grad de handicap, fie trebuie să vină cu acte medicale de la cabinetul de expertiză a muncii, care să ateste că nu pot să lucreze.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?