Președintele interimar Crin Antonescu a declarat că salută măsurile cu caracter economic și fiscal anunțate luni de Executiv. „Aș vrea să încep această declarație prin a saluta măsurile cu caracter fiscal și economic pe care Guvernul României le-a adoptat astăzi. Îl felicit pe primul-ministru ca și pe ministrul Finanțelor în special, pentru măsurile care erau așteptate de foarte multă vreme, care erau solicitate de ani de zile de mediul de afaceri, în primul rând. Åi îi felicit pentru faptul că într-o perioadă foarte agitată politic au găsit timpul, resursele și curajul de a adopta măsuri absolut necesare mediului de afaceri din România”, a afirmat Antonescu, într-o declarație susținută luni la Palatul Cotroceni. El a adăugat că respectivele măsuri reprezintă dovada faptului că actualul Guvern știe să facă o „ierarhie de priorități”.
Antonescu a precizat că fără măsuri de creștere economică și a numărului de locuri de muncă, România ar fi condamnată „să discute în gol” despre măsuri de austeritate, macroeconomie sau deficit.
Premierul Victor Ponta a anunțat luni că a informat instituțiile financiare internaționale asupra intențiilor Guvernului de a propune plata TVA la încasare pentru firmele cu cifra de afaceri mai mică de 500.000 euro, cu condiția ca derularea decontărilor să se facă numai prin sistemul bancar.
Potrivit premierului, Guvernul pe care îl conduce a propus și informat Fondul Monetar Internațional (FMI), Banca Mondială (BM) și Comisia Europeană (CE) în legătură cu această măsură, precum și cu alte patru care se regăsesc pe lista priorităților. Este vorba despre creșterea deductibilității cheltuielilor de cercetare și dezvoltare de la 20% la 50% pentru stimularea investițiilor inovative și crearea de locuri de muncă în industrii cu valoare adăugată mare; eliminarea contribuțiilor de asigurări sociale la fondul de sănătate, pensii, șomaj, pentru toți întreprinzătorii care angajează persoane aflate în șomaj și care au vârsta de sub 25 de ani sau de peste 55 de ani; scutirea de la plata penalităților pentru debitorii statului pentru obligații de plată achitate în perioada 1 septembrie 2012 – 31 decembrie 2012; TVA-ul să fie eligibil la decontare pentru proiectele finanțate din fonduri europene.